Skip to main content
Slané

Oškvarkové pagáče

By 6. júna 2025No Comments

Ahojte, dneska tu mám pre Vás oškvarkové pagáče 🥰 Doteraz najlepšie som jedla od našej susedy. Jej mamina ich pekávala pre nášho dedka Tiborka. Ten ich miloval. Snažila som sa aj získať recept, ale nepodarilo sa mi. Toto je môj tretí krát, čo som ich robila. Pamätám jak som ich dedkovi doniesla, poďakoval sa, zjedol, ale videla som na ňom, že mu až tak nechutili. A síce tie dva recepty pred tým vyšli opticky krajšie, ale tieto sú chuťovo úplne fantastické. Recept mi poslala kolegyňa z Rumunska, takže je to v podstate rumunský recept a priznávam, asi som ich robila v nehorúcejšom dni v roku, čo asi nebolo to najlepšie rozhodnutie, lebo cesto mi kyslo jak bláznivé, samá bublina, oškvarky s masťou sa topili, vytekali. No musím ešte na optike popracovať 🤔

Prajem krásny deň 🤗

INGREDIENCIE

Cesto:

  • 650g hladkej múky
  • 400ml mlieka
  • 20g droždia
  • 10g cukru
  • 2 vajcia
  • 15g soli

Náplň:

  • 200g oškvarkov
  • 100g bravčovej masti
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Na potretie:

  • 1 vajce
  • rasca

POSTUP

Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, necháme podkysnúť. Pridáme vajcia, soľ a postupne múku. Poriadne vymiesime, v robote aspoň 5 minút, ručne 10, zakryjeme a necháme kysnúť. V tomto teple som mala za 30 minút vykysnúť. Oškvarky pomlieť a zmiešame s masťou, osolíme, okoreníme. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkať, natrieť plnkou a poskladať ako do obálky, kraje do stredu a preložiť do stredu (bude video, tam si to môžete pozrieť) Zakryť potravinárskou fóliou a nechať 15 minút na kuchynskej linke odpočinúť. (Tu v iných receptoch píšu dať do chladničky. U mňa bolo príšerné teplo a cesto mi strašne moc kyslo, mala som samú bublinu. V chladnejšom období to bude asi lepšie) Zase rozvaľkáme, natrieme plnkou a zase poprekladáme, zakryjeme fóliou a 15 minút necháme odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm, potrieme rozšľahaným vajcom, narezať, rezy asi 1-2mm hlboké, povykrajovať, (odporúča sa vykrajovať bez zvyškov, ak máte zvyšky, tak premiesiť, nechať 10 minút podkysnúť a zase vykrajovať, ale tie zo zvyškov už to neni ono) položiť na plech vystlaným papierom na pečenie, posypať rascou, zakryť potravinárskou fóliou a nechať 20 minút podkysnúť. Piecť vo vyhriatej rúre, horný/dolný teplo vzduch prvých 10 minút na 180 stupňov a potom ešte asi 5 minút na 160. ( v recepte bolo ešte 15-18 na 160, v mojej trúbe boli za 15 minút dokopy hotové) Dobrú chuť 😋

Video, ako na to