Skip to main content
Polievky

Boršč

By 22. mája 202523 mája, 2025No Comments

Keď sme ešte mali svadobku, chodili sme cez plesovú sezónu pomáhať do obchodu 🥹 Pamätám si, že sme vtedy fičali na takýchto jedlách. Mana navarila velikánsky hrniec Boršču, alebo čínskej polievky a to sme jedli dokola. Večer sme prišli vyzimené z obchodu, unavené a tak sa len prihrialo a išlo sa ďalej. Prať, žehliť, párať … Ale my polievky zbožňujeme, tak nám to tak vyhovovalo. A teraz som si na ňom pochutila a zaspomínala na tie pekné časy v svadobke 🥰 Pekný deň 🤗

INGREDIENCIE

  • 300g predného hovädzieho mäsa
  • 250g bravčového pliecka
  • 200g hovädzích kostí
  • 250g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 300g hlávkovej kapusty
  • 1 veľký (2-3 menšie) očistený zemiak
  • 2-3 menšie očistené cvikle
  • 1 malý rajčinový pretlak (70g)
  • 2 PL masti
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie celé, nové korenie, bobkový list
  • 2 PL octu
  • hustá kyslá smotana

POSTUP

Mäso a kosti poriadne umyjeme a dáme variť. Povyberáme šuminy, pridáme soľ a necháme variť, kým mäso nie je mäkké. Bravčové som vytiahla asi po hodine, hovädzie po hodine a pol. Ja som kosti nechala ešte hodinu variť, pretože som robila ešte iné veci 🤷‍♀️ Z vývaru si odložíme asi za dve žufanky a necháme vychladiť. Mäso nakrájame na pásiky. Vývar precedíme a dáme ďalej variť. Cibuľu nakrájame na drobno, zemiaky na menšie kocky, zeleninu, kapustu a cviklu na hrubšie pásiky. Na 1 PL masti osmahneme cibuľu, pridáme zeleninu, opražíme, posypeme múkou, zalejeme odloženým, vychladnutým vývarom a poriadne premiešame. Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme kapustu, zemiaky a všetky koreniny a varíme do mäkka. Na zvyšku masti osmahneme cviklu, pridáme pretlak, cesnak a ocot. Krátko pred dovarením pridáme k polievke, spolu s mäsom. Dochutíme a podávame s kyslou smotanou. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to