
Asi žiadny zo zákuskov nevystihuje éru sedemdesiatych-osemdesiatych rokov v Československu viac ako tento. Ja som bola prvá vnučka z ockovej rodiny, takže som absolvovala všetky svadby s babkou a dedkom. Vyobliekaná v háčkovaných šatočkách, alebo aj komplet bol, nohavice a svetrík, nasadli sme do retro modrej embéčky a šlo sa. Pamätám si ako som stála pri stole s tortami na špičkách a obdivovala košík s broskyňami. Žiadna dobrá svadba sa bez nich neobišla. Nikdy som ich nerobila, myslela som, že to je “vysoká škola pečenia”, ale v tomto profile nesmú chýbať. Robia sa dvomi štýlmi, piškótové cesto alebo krehké. Ja som si vybrala piškótové, prišlo mi také autentickejšie 😇. Objednala som si formičky, ale zistila som, že nejaké mini, takže sú to také jednohubky. Plnku som nerobila retro maslovú, ale broskyňovú s mascarpone, boli super šťavnaté, kyselkavé, osviežujúce. A úplne jednoduché 🥰
INGREDIENCIE
Cesto:
- 5 vajec
- 6 PL pr.cukru
- 7 PL múky
- 1 prášok do pečiva
- citrónová kôra
- lyžica broskyňovej šťavy
Plnka:
- 350g zaváraných rozmixovaných broskýň
- 1 zlatý klas
- 2 PL cukru
- šťava z 1/2 citrónu
- mascarpone
- cukor podľa chuti
POSTUP
Žĺtka vymiešame s cukrom a šťavou, pridáme striedavo múku s PDP a tuhý sneh z bielkov. Dáme do vymastených a mukou vysypaných formičiek upiecť vo vyhriatej rúre na 180°C horný/dolný ohrev cca 8-10 minút. Medzitým si uvaríme puding z rozmixovaných broskýň, zlatého klasu, cukru a šťavy z citrónu. Dáme vychladiť. Mascarpone zmiešame s cukrom podľa chuti a pridáme puding. Guličky si zrežeme a vydlabeme striedku, naplníme krémom a zlepíme. Niekto používa striedku do plnky, my sme mali zo zvyškov ovocné poháre 👌Omáčame v citrónovom a jahodovom sirupe so žltou a červenou potravinárskou farbou. Nakoniec obalíme v cukre a dekorujeme lístkom mäty.