
Tieto žemle som už dávnejšie chcela skúsiť, lebo ma opäť raz fascinoval nápad, zužitkovať starší chlieb. Ja som z tých, čo radi experimentujú, aj keď neviem, do čoho idem. Potom trieskam, nadávam, všade neporiadok, ale zasa skáčem od radosti a vytešujem sa, keď to dobre dopadne🥰 a tak som včera ešte teplé zjedla tieto žemle tri, hneď prvú s maslom a soľou, mňam🤩 A už sa chystám urobiť ich znova, po troch denných🤦♀️, trošku sa ešte pohrám s tým prekladaním a skúsim bielu múku.
INGREDIENCIE
-
100g starého chleba (mal by byť tvrdý, ja som robila s polotvrdým)
-
200g vody
-
Chlieb večer rozdrobíme, zalejeme vodou a rozmiešame. Necháme v chlade postáť cez noc, alebo aspoň pár hodín. Pred použitím necháme „aklimatizovať“ na izbovú teplotu.
- Ja si vždy vyhrejem trúbu na 50°C, vypnem a potom dávam kvások, aj suroviny na cesto na chvíľu, aj cesto kysnúť tam.
Do misy si pripravíme:
- 500g múky, ja som dala tentokrát chlebovú od Babičkina voľba
- 8g droždia
- lyžičku sladu alebo medu
- 12g soli
- lyžicu olivového oleja
- cca 200g vody
- rozmočený chlieb
POSTUP
Všetko dobre vypracujeme a dáme kysnúť na 90minút, vždy po 30minutách poprekladáme. Ja som nejak pozabudla a trochu sa mi lepilo, podsypávala som múkou. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a len nakrájame také trojuholníky, dáme na papierom na pečenie vyložený plech, trošku ich sformujeme a prikryté necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme vodou, zmiešanou so soľou, posypeme podľa chuti semiačkami, či jadierkami, ja som mala taký mix. Rúru si predhrejeme na 250°C, vložíme plech, stíšime na 230°C, horný/spodný ohrev a pečieme 10minút, otvoríme, aby vzniknutá para vyšla, stíšime na 200°C a pečieme ďalších 12-14minút, podľa rúry. Dobrú chuť 😋