Skip to main content
Bez mäsaZo sveta

Cuketa s cesnakom a po bulharsky „prženi tikvički“

By 17. júla 2025No Comments

Dnes nejak nestíham🤦‍♀️.Ale tak neskoro som došla z meetingu, hladná, hŕŕŕ-bŕŕŕ niečo zjesť, inak “za seba neručím” a potom “cuketový týždeň”🥰

Veru, tešila som sa naň, ani neviem odkedy si ju pripravujeme. Keď sme boli decká, mali sme v záhrade len patizón (mňaaaam👌) a tekvice (ale tie sme tuším len pre prasiatka pestovali😇) Až kdesi- čosi prišla éra cukiet, a tá už neskončila😎 Ináč, ani v tých starých kuchárskych knihách sa cuketa nespomína, dokonca ani tekvica, ani patizón. Spomína sa “menej známy ľuľok (baklažán)”

Toto vlastne nie je ani taký ozajstný hlavný chod, je to taká chuťovka, ktorá sa hodí na grilovačku, alebo len tak. Naša starká si to robí furt. Prvý krát som to jedla u kamošky @lubiriwi , jej mama vždy, keď som došla nachystala nejaké dobroty. Si pamätám, to bola moja “bicyklová éra”, došla som domov, celá celučká “cesnaková” a druhý deň sa už aj u nás “opakovalo”❤️

Na túto verziu potrebujeme:

  • cuketu
  • cesnak
  • soľ, korenie, podľa chuti vegetu
  • olej

Cuketu nakrájame na plátky, poopekáme na oleji, posypeme nadrobno nasekaným cesnakom, posolíme, okoreníme a už len koštujeme😇U nás sa nestíha robiť.

Cuketu na bulharský spôsob mám od bývalej kolegyne z Bulharska Silvie. Raz ju urobila na grilovačke a tiež sme si ju obľúbili.

Potrebujeme:

  • cuketu
  • cesnak
  • hladkú múku
  • jogurt
  • podľa chuti majonézu
  • soľ, korenie, citrónovú šťavu
  • olej

Cuketu nakrájame na plátky a posolíme z obidvoch strán. Necháme odstáť. Medzitým si pripravíme dip, jogurt zmiešame podľa chuti s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou a soľou. (ja som na 120g jogurtu dala lyžicu majonézy, lyžičku citrónovej šťavy a dva strúčky cesnaku). Cuketu osušíme, obalíme v múke a poopekáme na oleji. Hotovo🥰

Video, ako na to