
Stále nám tu robíte chúťky tými škoricovými rolkami. A tak som si chcela upiecť niečo aj ja a rozhodla som sa pre tieto moravské koláče od pani Pastierikovej. Recept nám poslala Manina kamarátka Soňa, ktorá vtedy išla k susede a všetko dokonca natočila a my už sme to len postrihali. Ale k vyskúšaniu som sa dokopala až teraz a poviem Vám, že banujem, že som ich neurobila už skôr. Úplne skvelé 🤩 lepšie som ešte nejedla 👌 Určite skúste 🫶
Cesto:
- 250ml vlažného mlieka
- 1 droždie
- 1 kl cukru
- 500g múky na kysnuté cesto
- 2 PL práškového cukru
- 1 kl soli
- 1/2 prášku do pečiva
- 200ml oleja
Náplň: ( je toho trošku viacej, ale neviem to presne odhadnúť)
- 2 jemne hrudkové tvarohy
- 2 vajcia
- štipka soli
- 2 vanilkové cukry
- 4 PL kryštálového cukru
Na potretie:
- 1 vajce
- trošku mlieka
- + slivkový lekvár
Posýpka:
- 80g polohrubej múky
- 60g kryštálového cukru
- 60g masla
- 1kl škorice
POSTUP
Do vlažného mlieka pridáme cukor a kvasnice. Premiešame, posypeme troškou múky a necháme vykysnúť, až kým sa nám neurobí riadna „čiapočka“ Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, prilejeme olej a na koniec kvások. Vypracujeme cesto, miesime ho aspoň 20 minút. Ak máte robot, použite ho. Kým Vám robot miesi cesto, vyšľahajte bielka na náplň do polotuha. Pridajte cukor a vanilkový cukor a šľahajte do tuha. Pridajte tvaroh a žĺtka a všetko premiešajte. Cesto nenechávame kysnúť, ale ho hneď rozvaľkáme a vykrajujeme kruhovým vykrajovátkom tvary, bez odrezkov. Na každý tvar dajte za lyžičku tvarohu, cesto trošku roztiahnite a zabaľte tvaroh do cesta. Preto nepotrebujete pekné kruhy, lebo ho aj tak porozťahujete a zabalíte. Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a štamprlíkom do nich vtlačte dierku. Do misky rozbite vajíčko a s troškou mlieka ho premiešajte. Natrite ním koláče. Do dierky vložte slivkový lekvár. Na posýpku zmiešajte vidličkou, alebo rukami múku, cukor, škoricu a maslo a posypte ňou koláče. Pečieme vo vyhriatej rúre, dolný/horný ohrev na 200°C asi 18-20 minút. Dobrú chuť 😋