
Cesto:
- 5 vajec
- 250g práškového cukru
- 125g mletých vlašských orechov
- 125g hladkej múky
- 100ml mlieka
- 1 prášok do pečiva
Krém:
- 350ml mlieka
- 80g cukru
- 1 žĺtok
- 50g Zlatý klas
- 5g vanilkového cukru, alebo stred polky vanilkového lusku
- 100g pomletých vlašských orechov
- 50g horkej čokolády
- 150g masla
- 100g práškového cukru (môžete dať menej, ten žĺtkový krém je už dosť sladký)
Vajcia rozdelíme, z bielok ušľaháme sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom, až kým hmota nezbelie a nezhustne. Pridáme mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame striedavo sneh a orechy. Ja som piekla v 20-tke forme, lebo som chcela vyššiu, ale môžete do 26-tky raz prekrojiť. Piekla som vo vyhriatej rúre s ventilátorom 160 Stupňov asi hodinu, ale preto, lebo bola vyššia a menšia 😊
Najskôr si uvaríme základný žĺtkový krém:
Žĺtok, zlatý klas, vanilkový cukor vymiešame asi v 150ml mlieka. Zvyšok mlieka prevaríme s cukrom, zamiešame vajcovú zmes a povaríme za stáleho miešania asi 3-4 minúty. Ešte na horúce položíme potravinársku fóliu, aby povrch neuschol. Necháme vychladnúť. Ja si hneď vedľa toho vytiahnem maslo, aby som mala potom rovnakú teplotu.
Vyšľaháme žĺtkový krém a postupne pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, zmäknutú čokoládu a nakoniec primiešame orechy. Dúfam, že si pochutíte 🥰