Skip to main content
Torty

Orechová torta s orechovým krémom

By 22. mája 202528 mája, 2025No Comments

Cesto:

  • 5 vajec
  • 250g práškového cukru
  • 125g mletých vlašských orechov
  • 125g hladkej múky
  • 100ml mlieka
  • 1 prášok do pečiva

Krém:

  • 350ml mlieka
  • 80g cukru
  • 1 žĺtok
  • 50g Zlatý klas
  • 5g vanilkového cukru, alebo stred polky vanilkového lusku
  • 100g pomletých vlašských orechov
  • 50g horkej čokolády
  • 150g masla
  • 100g práškového cukru (môžete dať menej, ten žĺtkový krém je už dosť sladký)

Vajcia rozdelíme, z bielok ušľaháme sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom, až kým hmota nezbelie a nezhustne. Pridáme mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame striedavo sneh a orechy. Ja som piekla v 20-tke forme, lebo som chcela vyššiu, ale môžete do 26-tky raz prekrojiť. Piekla som vo vyhriatej rúre s ventilátorom 160 Stupňov asi hodinu, ale preto, lebo bola vyššia a menšia 😊

Najskôr si uvaríme základný žĺtkový krém:

Žĺtok, zlatý klas, vanilkový cukor vymiešame asi v 150ml mlieka. Zvyšok mlieka prevaríme s cukrom, zamiešame vajcovú zmes a povaríme za stáleho miešania asi 3-4 minúty. Ešte na horúce položíme potravinársku fóliu, aby povrch neuschol. Necháme vychladnúť. Ja si hneď vedľa toho vytiahnem maslo, aby som mala potom rovnakú teplotu.

Vyšľaháme žĺtkový krém a postupne pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, zmäknutú čokoládu a nakoniec primiešame orechy. Dúfam, že si pochutíte 🥰

Video, ako na to