
Dneska pre Vás nemám žiaden recept od starkej, ale jeden z mojich najobľúbenejších, ktorý si obľúbila aj starká. Hlavne preto, že si ho viete urobiť aj v lete, keď máte veľa papriky, do pohárov na zimu a potom už len zohrejete pridáte Creme Fraiche, alebo kyslú smotanu, uvaríte cestoviny a skvelý obed je za pár minút na stole. Samozrejme treba použiť výborný ajvar, vtedy je aj omáčka výborná 🥰 Najlepšie ak máte domáci, ja som objavila tento macedónsky, je síce trošku drahší, ale je vynikajúci, tak keď budete v chorvátsku si ho určite kúpte, neobanujete 😋 Tak krásny deň 🫶
INGREDIENCIE:
- 1 cibuľa
- 2 strúčky cesnaku
- malý kúsok zázvoru
- 4 červené papriky
- olej
- 100g slaniny
- šálku vývaru
- soľ, korenie
- malý pohár ajvaru
- 2 PL creme Fraiche
- viazaničku kôpru
POSTUP:
Cibuľu, cesnak, zázvor, papriku a slaninku nakrájať na malé kocky. Opražíme cibuľu, cesnak a zázvor, pridáme slaninku a tiež chvíľu opražíme. Pridáme papriku , osolíme, okoreníme, opečieme také tri minúty a zalejeme vývarom. Zakryté dusíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme ajvar, creme Fraiche a kôpor. Použite len kvalitný a mňamkový ajvar. Ak nemáte štipľavý, môžete dať ešte čili. Ak budete zavárať, alebo dávať do mrazáku, urobte omáčku bez creme fraiche, to pridajte až keď omáčku zohrejete. Dobrú chuť 😋