Skip to main content
Bez mäsaCestovinyMúčne jedlá

Pirohy s jahodami a smotanou

By 14. júna 2025No Comments

Dnes bude niečo rýchle a veeeeľmi dobré. Prvý krát som tieto pirohy jedla vo Viedni, kde som bola chvíľku Au Pairka. Chodila k nám upratovať Agniezska, Poľka a od tej mám pár receptov, ktoré sem určite postupne pridám. U nás sme pirohy nerobievali, preto sa dobrovoľne hlásim na “kurz robenia pirohov”. Týmto Vás aj vopred upozorňujem, nevyzerajú veľmi esteticky, ale tá chuť🥰 Priznávam sa, prvé jedlo po rokoch, čo som “vylízala tanier”. Milujem jahody, keď sme doma, najradšej mám “pomádžgané” s cukrom. Tak som si aj dnes prišla na svoje. Možno ich poznáte, my sme doma robievali robievali len perky, slivkové alebo lekvárové na tento štýl, ale tie boli vždy s makom alebo tvarohom, toto je iné, ale veru neviem Vám teraz povedať, čo je lepšie👌.

INGREDIENCIE:

  • 3šálky hladkej múky (cca 480g)
  • trochu soli
  • 1/2 šálky vriacej vody (cca 170ml)
  • 35g masla, alebo 2 lyžice oleja
  • necelá 1/2 šálky mlieka (cca150ml)
  • 1kg jahôd
  • 2x Creme Fraiche, alebo viacpercentná kyslá smotana
  • cukor, vanilka podľa chuti

POSTUP:

Do misy nasypeme múku, posolíme. Vriacu vodu dáme do nádoby, pridáme maslo, alebo olej a vlažné mlieko. Spojíme s múkou a vypracujeme elastické cesto. Necháme chvíľku postáť, medzitým si nakrájame jahody. Cesto postupne vyvaľkáme na tenko, vykrajujeme kolieska, na ktoré ukladáme pokrájané jahody a tvoríme pirohy. Varíme v osolenej vode 4minúty.

Creme Fraiche, alebo smotanu si vymiešame s cukrom, ja som dala dve lyžice práškového a lyžičku vanilkového. Jahody si roztlačíme, podľa chuti osladíme.

Pirohy servírujeme preliate Creme Fraiche a jahodovou zmesou.

Video, ako na to