Skip to main content
DezertyZa babku

Polárkový sneh

By 28. mája 2025No Comments

Pamätáte si ešte polárku? To bolo zase jedno z jedál, ktoré sme si vždy vo štvrtok na intráku, za “vyzbierané” peniaze🤭 v Krasňanoch v Jednote kúpili. Krásne nadýchaný, vanilkový, v papierovom kelínku, myslím, že za 3 koruny. Milovali sme ho. Samozrejme, starká mala už vtedy doma “originál”😎 recept na túto dobrotu a v lete sme si ho robievali aj doma. Keďže my sme vždy mali doma sliepky, u nás sme nikdy nemali problémy kvôli surovým vajciam, v tých starých kuchárkach to spomínajú bežne. Píšem to kvôli tomu, že už pár krát to niekto okomentoval, že to je “No-Go”🫨. Ja aj teraz milujem “vylizovať” misy z cesta na koláče, či odtrhávať si z cesta na linecké😇 a ako deti sme furt doma “vypytovali” žĺtky s cukrom🥰

INGREDIENCIE:

  • 2 žĺtky
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vanilka (čo máte, pastu, vanilku, či vanilkový cukor)
  • 2 bielka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 šľahačkové smotany

POSTUP:

Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Bielka vymiešame na sneh s 1 PL kr. cukru. Šľahačku vyšľaháme. Do žĺtkov pridáme vyšľahanú šľahačku a na záver sneh, premiešame, dosladíme ak treba a dáme do vhodných nádobiek zamraziť. Ja si ho vždy vytiahnem skôr, dám do chladničky ale na 15 minút, a potom maškrtím.😜

Video, ako na to