
Rote Grütze normálne to neviem preložiť, “🤔🤔🤔červená…???Kaša?” No poraďte, ak viete🥰
Táto dánska špecialita je úplne jednoduchá na prípravu, ale ja ju milujem. Prvý krát som ju jedla ešte ako au-pairka v Hamburgu. Pamätám si v papierovej krabici boli dva sáčky, vyzeralo to ako pyré v prášku. A ja som bola schopná zjesť to na posedenie. Robí sa viac druhov, najčastejšie taká miešaná, ale tú nekupujem, zato túto jahodovo- rebarborovú často. Podáva sa so šľahačkovou smotanou, alebo ako kto má rád. Ja som si vtedy v Hamburgu kúpila krabicu Grütze a krabicu vanilkového pudingu (tam to predávali v tetrapacku) a mala som nebo na zemi🥰 Teraz si zvyknem vrstviť poháriky, také talianske sušienky, alebo piškóty, rote Grütze, vanilkový puding.
Dnes som robila aj na plech, taký nepečený zákusok:
- Grütze
- sušienky,
- krém (1000ml smotanového pudingu som zmiešala s 500g mascarpone, 200ml šľahačkovej smotany a pridala Creme Olé biela čokoláda), ale kľudne podľa seba, stačí aj vanilkový puding, alebo zmiešať s kyslou smotanou, či maslom…
Fakt mňamka, chutí čerstvo po ovocí, taký ľahký letný dezert.
Na našu jahodovo rebarborovú “grütze“ potrebujeme:
INGREDIENCIE:
- 500g rebarbory
- 500g jahôd
- 100g cukru (podľa chuti)
- šťava z 1/2 citróna
- 1 vanilkový cukor
- 250ml vody
- 2 PL maizeny
POSTUP:
Rebarboru očistíme, nakrájame, zasypeme kryštálovým cukrom a pridáme šťavu z citróna. Očistíme jahody, polovicu nakrájame na väčšie kúsky a pridáme k rebarbore. Druhú polovičku jahôd nakrájame na menšie kúsky a necháme bokom. K rebarbore pridáme vanilkový cukor, 200ml vody a dáme variť. Asi po 15 minútach je ovocie mäkké. V 50ml vody rozmiešame maizenu a pridáme spolu s ostatnými jahodami k ovociu. Chvíľku spolu povaríme a dáme vychladiť. Z chladničky je úplne naj👌Ja som robila z dvojitej dávky😇