Skip to main content
Polievky

Šutolica

By 23. mája 2025No Comments

Tak táto polievka je pecka. Kto má rád segedín, bude ju milovať. Recept máme od kamaráta, on je od Trenčína a vraj je to také ich tradičné jedlo. Možno niektorí robia ináč, my sme robili tak ako robí on.

INGREDIENCIE

  • 200g fazule
  • štipka sódy bikarbóny ( starká hovorí, že sa potom fazuľa rýchlejšie uvarí)
  • 1 klobása
  • trochu údeného (nemusí byť, my sme mali taký kúsok, tak sme hodili)
  • ak chcete zemiaky (my sme nedávali)
  • 500g kyslá kapusta
  • 3 bobkové listy
  • čierne korenie, soľ, červená paprika
  • 2 šľahačkové smotany

POSTUP

Fazuľu si večer namočíme, ráno vodu vylejeme, prepláchneme a dáme variť s trochou čierneho korenia a štipkou sódy bikarbóny. Do druhého hrnca dáme variť kapustu ( ak nemáte radi kyslé, tak si ju prepláchnite, lepšie aj 2x, my máme radi kyslé, ale ani moc kyslá nebola) klobásu, údené, bobkový list, soľ a mletú červenú papriku. Klobásu nevaríme dlho, aby zostala šťavnatá. Ak chcete pridať zemiaky, tak ich pridajte do hrnca s fazuľou, krátko pred dovarením. 100ml tekutiny z hrnca s kapustou odoberte a nechajte vychladnúť. Keď je fazuľa mäkká, vylejte ju ku kapuste. Všetko premiešame a necháme ešte rozvariť. Smotanu vylejem do vychladnutej polievky, premiešame a nalejeme do zbytku polievky. Ak chcete môžete zahustiť múkou, tak že ju primiešate k smotane, poriadne vymiešate a až potom prilejete do polievky. Dochutíme podľa seba-soľ, korenie, cukor… Najlepšia je na druhý deň 🥰 Dobrú chuť 😋

Video, ako na to