
Tak táto polievka je pecka. Kto má rád segedín, bude ju milovať. Recept máme od kamaráta, on je od Trenčína a vraj je to také ich tradičné jedlo. Možno niektorí robia ináč, my sme robili tak ako robí on.
INGREDIENCIE
- 200g fazule
- štipka sódy bikarbóny ( starká hovorí, že sa potom fazuľa rýchlejšie uvarí)
- 1 klobása
- trochu údeného (nemusí byť, my sme mali taký kúsok, tak sme hodili)
- ak chcete zemiaky (my sme nedávali)
- 500g kyslá kapusta
- 3 bobkové listy
- čierne korenie, soľ, červená paprika
- 2 šľahačkové smotany
POSTUP
Fazuľu si večer namočíme, ráno vodu vylejeme, prepláchneme a dáme variť s trochou čierneho korenia a štipkou sódy bikarbóny. Do druhého hrnca dáme variť kapustu ( ak nemáte radi kyslé, tak si ju prepláchnite, lepšie aj 2x, my máme radi kyslé, ale ani moc kyslá nebola) klobásu, údené, bobkový list, soľ a mletú červenú papriku. Klobásu nevaríme dlho, aby zostala šťavnatá. Ak chcete pridať zemiaky, tak ich pridajte do hrnca s fazuľou, krátko pred dovarením. 100ml tekutiny z hrnca s kapustou odoberte a nechajte vychladnúť. Keď je fazuľa mäkká, vylejte ju ku kapuste. Všetko premiešame a necháme ešte rozvariť. Smotanu vylejem do vychladnutej polievky, premiešame a nalejeme do zbytku polievky. Ak chcete môžete zahustiť múkou, tak že ju primiešate k smotane, poriadne vymiešate a až potom prilejete do polievky. Dochutíme podľa seba-soľ, korenie, cukor… Najlepšia je na druhý deň 🥰 Dobrú chuť 😋