Skip to main content
Koláče

Sypaný jablkový koláč

By 3. júna 2025No Comments

Tento koláč je ďalší z retro receptov, v 80-tych rokoch bol hitom v každej domácnosti. Nepotrebujete váhu, ani mixér, len šálku, misku a pár surovín. V období jabĺk sa doslova pýta, ho vyskúšať. Podstatné je, si recept prispôsobiť šťavnatostí jabĺk. Preto napíšem do receptu radšej trochu väčšie množstvo, aby nám šťava z jabĺk naozaj prenikla do suchých vrstiev.

INGREDIENCIE

Navrch:

  • 250g masla
  • 1 vanilkový cukor

Na plnku:

  • 2,5 kg šťavnatých jabĺk
  • 100g maku (nemusí byť)
  • 6 PL kryštálového cukru (menej/viac-závisí od kyslosti jabĺk)
  • škorica

Na sypkú zmes:

  • 2šálky múky hladkej – ja na krehké cesto
  • 2 šálky hrubej múky
  • 2 šálky práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 2x vanilkový cukor
  • 70g kokosu – nemusí byť

POSTUP

Suroviny na sypkú zmes zmiešame v mise dokopy, plech si vymažeme maslom a vysypeme kokosom (stačí múka) Vysypeme 1/3 sypkej zmesi a nato nastrúhame nahrubo polovicu jabĺk, tak aby všetko bolo pokryté. Posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a 1/2 maku. Na to príde opäť sypká zmes, zvyšok jablkovej hmoty s cukrom, škoricou a makom. Jablká zasypeme poslednou časťou sypkej zmesi a na vrch koláča postrúhame maslo a posypeme vanilkovým cukrom. Trúbu si vyhrejeme na 220stupňov, po pár minútach stíšime na 180 a pečieme asi 45 minút podľa trúby. Koláč krájame po vychladnutí, najlepší je na druhý deň, vlastne je každým dňom lepší, šťavnatejší.

Video, ako na to