
Tento koláč je ďalší z retro receptov, v 80-tych rokoch bol hitom v každej domácnosti. Nepotrebujete váhu, ani mixér, len šálku, misku a pár surovín. V období jabĺk sa doslova pýta, ho vyskúšať. Podstatné je, si recept prispôsobiť šťavnatostí jabĺk. Preto napíšem do receptu radšej trochu väčšie množstvo, aby nám šťava z jabĺk naozaj prenikla do suchých vrstiev.
INGREDIENCIE
Navrch:
- 250g masla
- 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 2,5 kg šťavnatých jabĺk
- 100g maku (nemusí byť)
- 6 PL kryštálového cukru (menej/viac-závisí od kyslosti jabĺk)
- škorica
Na sypkú zmes:
- 2šálky múky hladkej – ja na krehké cesto
- 2 šálky hrubej múky
- 2 šálky práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 2x vanilkový cukor
- 70g kokosu – nemusí byť
POSTUP
Suroviny na sypkú zmes zmiešame v mise dokopy, plech si vymažeme maslom a vysypeme kokosom (stačí múka) Vysypeme 1/3 sypkej zmesi a nato nastrúhame nahrubo polovicu jabĺk, tak aby všetko bolo pokryté. Posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a 1/2 maku. Na to príde opäť sypká zmes, zvyšok jablkovej hmoty s cukrom, škoricou a makom. Jablká zasypeme poslednou časťou sypkej zmesi a na vrch koláča postrúhame maslo a posypeme vanilkovým cukrom. Trúbu si vyhrejeme na 220stupňov, po pár minútach stíšime na 180 a pečieme asi 45 minút podľa trúby. Koláč krájame po vychladnutí, najlepší je na druhý deň, vlastne je každým dňom lepší, šťavnatejší.