
Ďalší z receptov, pri ktorom sa budete cítiť ako dieťa a ocitnete sa opäť u starej mamy🥰 ja si len pamätám, ako sme vždy doma prosíkali: “mamiiii, urob nám vtáčie mlieko” Ani sme nevedeli, čo to je, ale v našich predstavách to bola delikatesa, niečo nežné, jemné, vzácne. A pritom je príprava veľmi jednoduchá, ale my ako deti, sme týmto “dezertom” boli úplne unesení. My sme si naň doma dávali džem, v starých knižkách do obláčikov zo snehu dávali sekané mandle, niekto ho má rád s karamelovým sirupom, niekto úplne bez…
INGREDIENCIE:
- 500ml mlieka
- 2 vajcia
- 90g cukru
- 1PL vanilkového cukru
- 15g zlatého klasu (my máme rady hustejší, kto chce redší, stačí 10g)
POSTUP:
Bielky s polovicou cukru vyšľaháme na tuhý sneh. 400ml mlieka dáme variť. Vo zvyšku mlieka rozšľaháme žĺtky, zvyšok cukru, vanilkový cukor a zlatý klas. Do vriaceho mlieka lyžičkou hádžeme “halušky” zo snehu a krátko ich ovaríme z oboch strán (1-2minúty). Vyberáme na sito a necháme odkvapkať. Do mlieka primiešame žĺtkovú zmes a za stáleho miešania na slabom ohni privedieme k varu a chvíľku povaríme- opatrne, aby ste z toho nemali praženicu😎. Do misiek nalejeme puding, vložíme snehové obláčiky a môžeme pridať hrozienka, mandle, či ako my džem❤️ Vraj to kedysi dávali mamičkám po pôrode na mlieko, poznáte to?