
My milujeme zemiakový chleba, vždy si chodíme kúpiť čerstvý “pod Kalváriu”. Tam majú asi ten najlepší “na svete”.🥰. Brat, keď je doma, berie 2-3 vždy do Čiech, my zasa do Nemecka. Tento nie je samozrejme taký ako z pekárne, ale nám veľmi chutí. Ja sa musím “hamovať”, aby som z takého čerstvého hneď polku nezjedla na posedenie😇. Chlebík je mäkký, dobrý aj na druhý deň.
Uvaríme si
- 250g zemiakov v
- 500ml vody s
- 1 lyžičkou soli.
Uvarenú zmes rozmixujeme a na ďalšie spracovanie použijeme 350g tejto zmesi.
Zarobíme si kvások zo
- 100ml vlažného mlieka,
- 1 lyžičky cukru a
- 35g droždia. Necháme „naštartovať“.
Medzitým si pripravíme:
- 600g múky, ja som mala hladkú na kysnuté cesto od Babičkina voľba
- 1lyžičku soli
- 1lyžičku masti alebo oleja
- 1,5 lyžičky octu
- 1lyžičku zemiakového škrobu
- podľa chuti kmín
POSTUP
Primiešame kvások, rozmixované zemiaky a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť. Po 1/2 hodine poprekladáme, opäť prikryjeme a po 1/2 hodine zopakujeme prekladanie. Premiestnime do ošatky a necháme ešte 1/2 hodiny podkysnúť. Ja pečiem v rímskom hrnci, ten si namočím, nahrejem v rúre na 230°C, vložím cesto pomocou papieru na pečenie, narežem, potriem slanou vodou a pečiem uzavreté 15minút pri 230°C, potom stíšim na 200°C a pečiem ďalej 25minút, odkryjem a dopečiem ešte 10-15minút. Dobrú chuť 😋