Skip to main content
Slané

Bryndzové pagáčiky

By 6. augusta 2025No Comments

Minulý týždeň sa nás niekto z Vás spýtal, či máme recept na bryndzové pagáče. Ja som hneď našla ten istý, čo na praclíky, len miesto syru, dáme bryndzu. Takže ten som robiť nechcela, keď minule bol skoro ten istý. Ešte som mala jeden na kysnuté, len som si ho chcela trošku “vytuningovať”, v mojom slovníku to znamená, “prečo by som to robila jednoducho, keď to môžem komplikovať”🤦‍♀️ Tak z toho vyšli tieto mňam pagáčiky, s bryndzou, slaninkou a cibuľou.

INGREDIENCIE

Plnka:

  • kúsok slaninky
  • Cibula
  • 250g bryndze
  • 1 PL kyslej smotany

Kvások:

  • 50ml mlieka
  • 1 droždie
  • 1 kl cukru

Cesto:

  • 500g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • kopcovitú lyžicu masti
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 malý uvarený postrúhaný zemiak
  • 2 kl soli
  • 150ml mlieka

POSTUP

Najskôr si upražíme kúsok slaninky nakrájanej na drobno, pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľku opečieme. To potom trošku rozmixujeme, nie úplne a primiešame bryndzu a kyslú smotanu, podľa chuti osolíme. Potom si urobíme kvások  z mlieka, droždia, lyžičky cukru a trošku múky. Necháme kysnúť a pripravíme si do misy ostatné suroviny na cesto. Pridáme pripravený kvások a vymiesime cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť. Keď vykysne, vygúľame ho nie veľmi na tenko, potrieme 1/3 bryndzovej hmoty a preložíme na trikrát. Toto urobíme  každých 15 minút, dokopy 3x. Po poslednom 15 minútovom odpočinku cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 8mm-1cm a potrieme vajíčkom, ako nám tu nedávno jedna milá pani poradila. Potom už len povykrajujeme, posypeme podľa chuti makom, rascou, soľou, či sezamom a upečieme do zlata. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C s ventilátorom👌

Video, ako na to