
Podobnú polievku robila moja kamoška z Litvy, keď sa jej nechcelo “zatáčať” holúbky. Len oni všade dávajú strúhanú mrkvu a robia len z čerstvej kapusty. Ja som si to trošku obmenila a urobila túto. Pre milovníkov kapusty bude super obmenou. Včera som došla domov po tretej dennej, my robíme dvanástky, totál “kaputt” a po tanieri tejto polievočky som bola ako znovuzrodená😇.
U nás sa holúbky doma nerobievali, ale mali sme tetu “ujčinku” vo Vysokej nad Uhom, to je dedinka neďaleko hraníc s Ukrajinou, a tam keď sme došli, bol vždy pripravený hrniec s tými najlepšími holúbkami na svete🥰Recept sa žiaľ nezachoval, ale ja mám stále pocit, že tam okrem kapusty čerstvej, bola aj sudová🤔. Či tomu naozaj bolo tak, to veru neviem, ja som ju do tohto môjho “výtvoru” pridala. Vyskúšajte❤️
INGREDIENCIE
Potrebujeme: (na plnýýýý hrniec😎):
- 750g mletého mäsa
- 2 cibule
- 3-4 strúčky cesnaku
- 750g kapusty hlávkovej (približne)
- 300g kyslej kapusty
- 2 PL pretlaku
- 400g sekaných paradajok, ja som mala s čili
- 2,5 litra vývaru alebo vody
- 75g ryže
- masť, paprika, korenie, soľ, rasca, bobkový list, nové korenie, podľa chuti majoránka či vegeta
POSTUP
Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme 2 lyžice papriky. Na paprikový základ dáme na pásiky nakrájanú kyslú a hlávkovú kapustu, okoreníme podľa chuti, pridáme 5-7 kúskov nového korenia a 3 bobkové listy. Všetko poopekáme a posolíme. Pridáme pretlak a dobre orestujeme. Medzitým si opečieme mleté mäso, ochutíme korením a roztlačeným cesnakom a na záver posolíme. Pridáme ku kapuste, prilejeme vývar a varíme 20minút. Ryžu prepláchneme vrelou vodou a vložíme do polievky. Varíme ešte 15 minút. Podľa chuti dochutíme a už len vychutnávame. Ja som mala doma “wammerl” údený bôčik , pridala som tiež.