Skip to main content
Polievky

Kapustnica

By 14. júla 2025No Comments

Na Silvestra a na Veľkú Noc u nás nesmie chýbať kapustnica. A veru tej sa malo nedá uvariť, ja zjem tak 3-4 porcie a ostatné si zamrazím, jednu porciu doma, jednu v jednej robote a jednu v druhej robote, tak som vždy pripravená, keby nebol čas variť 🥰 Tak Vám napíšem, ako varím kapustnicu ja, určite varí každý inak, ale my sme zástancami toho, „každý ako má rád” Krásny deň 🤗

INGREDIENCIE

  • údené koleno
  • klobása
  • údená krkovička
  • sušené hríby
  • cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 4 guľôčky čierneho korenia
  • soľ, korenie, paprika sladká, štipľavá, údená
  • masť
  • kapusta

POSTUP

Do hrnca dáme koleno, klobásu, krkovičku, cibuľu, cesnak, bobkový list, čierne a nové korenie, vopred namočené hríby a zalejeme vodou. Osolíme a zakryté necháme variť. Asi po pol hodine vytiahnem klobásu, krkovičku a koleno nechám ďalej variť, kým nie je mäkké. Keď mám koleno s kosťou, tak ho nožom popichám, aby sa mi rýchlejšie aj vo vnútri uvarilo, ale väčšinou kupujem bez kosti, to je rýchlejšie. Keď je koleno mäkké, vyberiem ho, vyberiem aj cibuľu, cesnak, bobkové listy a guľôčky korenia a nasypem tam kapustu. Ja dávam kapustu aj so šťavou, lebo mám rada kyslé, ale ak nemáte radi, tak radšej prepláchnite. Ja kapustu varím len asi 15-20 minút, nemám ju rada moc rozvarenú. Vybraté mäso nakrájame na menšie a keď máte kapustu podľa chuti prisypeme mäso naspäť k polievke. Potom už len na masti opražím všetky tri druhy papriky, zalejem žufankou polievky a všetko nalejem do polievky. Starká to už nerobieva, strúha zemiak, ale ja to mám rada s tou paprikou, má to lepšiu chuť a farbu. Chvíľu povaríme a hotovo. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to