Skip to main content
Z pekáčaZa babku

Podplamenník a osúch

By 28. mája 2025No Comments

Ako som sľúbila, dnes si dáme tú mňamku, čo som podávala včera k polievke. Slovenská klasika, ktorá sa žiaľ, vytráca z nášho jedálnička. Kysnuté cesto, zvláčnené zemiakmi a bryndzová plnka🫶. Dávala som klasiku s kôprom, aby ten môj chlap spoznal pravé slovenské jedlo, ale ja radšej bez kôpru. A keď už som mala zamiesené, dala som ma malý pekáč trochu cesta a urobila našu, žochársku klasiku, s cesnakom a slaninou🥰, určite skúste👌

INGREDIENCIE:

  • 500g múky na kysnuté cesto (hladká)
  • 300ml mlieka
  • 1/2 droždia+ trochu cukru na kvások
  • 2 menšie zemiaky
  • vajce
  • 1 a1/2 lyžičky soli
  • 2PL masti

Plnka: Bryndza+kyslá smotana+kôpor podľa chuti, slanina, cibuľa

Na osúch: Cesnak, slanina, kmín

POSTUP:

Z trochu mlieka, cukru a droždia vypravujeme kvások. Po vykysnutí zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť. Medzitým zmiešame bryndzu s kyslou smotanou, kto má rád s kôprom. Nakrájame si cibuľu a slaninku. Ja som mala ešte v mrazáku takú neprerastenú od Milana, upražila som ju a výpekom si potrela väčší a menší pekáč. (Normálne je cesto na 1 plech) Vykysnuté cesto som si rozdelila, na 2/3 na podplamenník a 1/3 na osúch😋Na cesto na podplamenník som natrela bryndzovú zmes, posypala cibuľou a slaninkou a dala piecť. Na osúch som do výpeku po slaninke nastrúhala dva strúčky cesnaku, touto cesnakovou masťou potrela cesto, a posypala slaninou a drvenou rascou. Piekla som vo vyhriatej trúbe na 180 stupňoch cca polhodinu, to si musíte odsledovať podľa trúby.

Video, ako na to