
Studený boršč, chlodnik, cholodník, šaltibarščiai
Táto polievka je litovská špecialita, robia ju ale aj ostatné národy bývalého Sovietskeho zväzu, v Poľsku je tiež populárna. Tam do nej nakrájajú ešte aj reďkovky a niekto používa sterilizované uhorky. Cviklu tiež niekto dáva z pohára, tá je potom už jemne kyselkavá a dá sa použiť aj nálev, tým je polievka nielen lepšie ochutená, ale má aj krajšiu farbu. Taktiež sa zelenina nemusí krájať, kľudne sa dá všetko nastrúhať, len ja mám rada, “keď mám do čoho zahryznúť” Ja túto polievku poznám od Margarity, mojej bývalej kolegyne z Litvy. Tá robievala viaceré studené polievky, tie najlepšie opekané zemiaky a čo mi ešte chutilo bola “vatrabianka”- tak nejak to volala, bolo to niečo medzi tlačenkou a pečeňovou pomazánkou, to ešte niekedy musím skúsiť urobiť.
INGREDIENCIE
- 500g varenej cvikly
- 3 uhorky
- 3-4 jarné cibuľky, posolíme hneď po nakrájaní
- 4 vajcia uvarené na tvrdo
- kôpor podľa chuti
- 1 liter kefíru
- 1 kyslú smotanu, alebo creme fraiche
- šťavu z 1citrónu
- soľ a korenie
POSTUP
Všetko nakrájame na drobno, pridáme 1/2 kyslej smotany, citrónovú šťavu, kefír, osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame a dáme vychladiť. Medzitým si uvaríme, alebo ako ja, upečieme zemiaky. K studenej polievke podávame teplé zemiaky, tomu som najskôr nemohla prísť na chuť, Margarita si aj k huspenine robila opekané zemiaky😇 polievku servírujeme s lyžičkou kyslej smotany a vareným vajíčkom.