
V Taliansku sme pred odchodom nakúpili kopec potravín, hlavne ovocie a zeleninu, Tá tam chutí oveľa lepšie ako tu v Nemecku. Pôvodne som sa chystala na kysnutý koláč, ale nakoniec vyhral tento “syrový”, ako my doma hovoríme. Je to vlastne klasika, krehké cesto, ovocie, tvaroh…Tu je “Käsekuchen“ taká národná špecialita, robí sa so všakovakým ovocím, s cestom, ale aj bez. Ja som do cesta pridala lieskovce, mne marhule ladia s orechmi, alebo mandľami. Hoci to tak nevyzerá, je to rýchlovka, zabudla som si predpiecť spodok🤦♀️, ale vôbec to nevadí, máme spodok šťavnatý a vrch chrumkavý🥰
INGREDIENCIE
Cesto:
- 500g hladkej múky
- 220g práškového cukru
- 170g mletých orechov
- 330g studeného masla
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 kl prášku do pečiva
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Náplň:
- 1kg tvarohu
- 220g kryštálového cukru
- 2 PL vanilkového cukru
- 3 PL detskej krupice
- 4 vajcia
- bielok, čo nám zostal z cesta
- 2 PL marhuľového džemu
- 1 kg marhúľ
POSTUP
Maslo nastrúhame, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme kompaktné cesto, ktoré dáme do chladničky.
Na náplň vyšľaháme bielka na sneh. Žĺtka zmiešame s cukrom, tvarohom a krupicou. Na záver zapracujeme zľahka sneh.
2/3 cesta „roztlapkáme“ na maslom vymazaný plech.
Urobíme si aj „bočnice“ Môžeme popichať vidličkou a dať predpiecť na nejakých 8minút. Ja som hneď‘ natrela džemom. Na džem naukladáme polovičky marhúľ. Na ne rozotrieme plnku a zvyšnú tretinu cesta nastrúhame na tvaroh ako „posýpku“. Pečieme na 160 stupňoch s ventilátorom asi 55 minút, podľa rúry. Ja som koláč nechala v rúre vychladnúť. Krájame až po úplnom vychladnutí. Dobrú chuť
