
Ak chcete pre polievačov nachystať takúto dobrotu, tak si rýchlo zamieste a zajtra upečiete. Poviem Vám neskutočná mňamka. Pred nejakými 15-timi rokmi to pani Müllerová doniesla do roboty a odvtedy som to chcela urobiť. Ale nejak som sa toho bála. Aj teraz som sa bála, či mi z toho chleba nezostane zgáň, ale vyšiel skvelo. Rozvoňalo to celý dom a poviem Vám spráskala som 3 krajce 🙈 Údené si vezmite, čo máte najradšej. A teraz už Vás nebudem zdržiavať. Pekný deň 🤗
INGREDIENCIE:
- 300g chlebovej múky
- 150g ražnej múky
- 300ml vlažnej vody
- 21g kvasníc
- 1kl medu ( cukru)
- 2 kl soli
- 1 PL bieleho balzamikového octu
- 2 PL olivového oleja
- 1 kl drvenej rasce
- 1kl sušeného sladu (nemusí byť)
- údené
- horčica
- strúhanka
POSTUP:
Ako prvé zmiešame vodu, med a kvasnice, posypeme troškou múky a necháme tak 10 minút postáť. Pridáme obidve múky, soľ, ocot, olej, rascu a slad a vymiesime aspoň 5-10 minút poriadne cesto. Trošku lepí, ale nevadí 😊Necháme ho vykysnúť, kým sa nezdvojnásobí ( u mňa to bolo 30 minút) Ešte raz ho premiesime, dáme do misky, ktorú vieme zatvoriť a dáme do chladničky, najlepšie cez noc, u mňa to bolo dokonca 24 hodín, skôr som sa k tomu nedostala. Potom cesto vytiahneme a necháme aspoň hodinu pri izbovej teplote aklimatizovať. Údené osušíme kuchynskou utierkou, potrieme horčicou a posypeme strúhankou, aby sa nám na cesto pekne prilepilo. Poriadne si pomúčime dosku a cesto na nej rukami roztiahneme, nie veľmi na tenko. Položíme údené a zabalíme do cesta. Spoje popritláčame, potrieme vodou, aby držali a vrh trošku ponarezávame, nie hlboko. Dáme do vymazanej nádoby s pokrievkou. Na spodok rúry dáme misku s vodou, rozohrejeme ju na 220 stupňov s ventilátorom a pečieme prikryté 45 minút, potom odokryjeme potrieme slanou vodou a odokryté pečieme ešte asi 10 minút. Chleba vytiahneme, ešte horúci zase potriem slanou vodou a na mriežke necháme asi pol hoďku vychladnúť. No a už len vychutnávať. Dobrú chuť 😋