
Zemiaky na kyslo z roku 1969 (“Jedlo za pár korún”)
Minule sa jedna z Vás pýtala na jedlo, ktoré jedávala u babičky, vraj to bolo niečo ako bešamel so zemiakmi. A tak, keď som natrafila na tento recept, hneď som ho skúsila s menšími úpravami😇 Zemiakový prívarok robíme podobne, len zemiaky očistíme vopred, ešte pred varením a nedávame cibuľu. Toto bolo trochu iné, trošku som sa obávala tej majoránky, ale bolo to naozaj chutné. Toto jedlo určite existuje na viac spôsobov, každý má doma ten svoj receptík🥰
Je ideálne pred výplatou, netreba siahať “hlboko do peňaženky”.
Tak nás napadlo, že si dáme tento týždeň práve takéto receptíky, takú nejakú rubriku “Jedlo za pár korún”… “Korún” preto, že všetky budú staré a stavím sa, že každý jeden poznáte❤️ Verím, že keď sme na tom vyrastali my a naši rodičia, bude to aj pre Vás skvelá inšpirácia, ak práve bude výplata trochu meškať😎
INGREDIENCIE:
- 800g zemiakov
- 60g masti
- 60g hladkej múky
- 1 cibuľu
- 1liter mlieka
- soľ, čierne korenie, majorán, bobkový list, ocot a cukor podľa chuti
POSTUP:
Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté pokrájame na kocky, cibuľu na drobno. . Na masti opražíme múku, pridáme cibuľu a chvíľku restujeme. Zalejeme mliekom, pridáme soľ, korenie a bobkový list a za stáleho miešania privedieme k varu. Na miernom ohni varíme asi 30minút. Pridáme zemiaky a spolu ešte chvíľu povaríme. Na záver dochutíme octom, prípadne cukrom, podľa chuti. Podávame s vareným alebo strateným vajíčkom.