Skip to main content
Mäso a hydina

Fašírky

By 6. júna 2025No Comments

Toto je vlastne druhá polovica včerajšieho receptu, presne ako viacerí z Vás písali, k prívarku sa “pýta” špekáčka, mäso alebo fašírka. Ja sa priznám, fašírky som nejak moc nemusela, mala som obdobie (v hlave zrejme😇), keď som nejedla nič z mletého mäsa🤦‍♀️. Našťastie ma to prešlo a teraz mi to vôbec nevadí. A povedzme si otvorene, taká fašírka na studeno, s chlebom a uhorkou👌, mňamka. U nás bývali fašírky väčšinou v pondelok, mäso z nedeľnej polievky sa zomlelo, pridalo trochu čerstvého a obed bol hotový. Asi každý má svoj overený recept, ktorý je pre neho ten naj👌. A tak to má byť. Ja ich robím zriedka a nejak odoka. Mám rada, keď sú šťavnaté a nie veľmi veľké. Keď som robila s kolegyňou z Litvy, tá extra pre mňa také mini vždy piekla🥰

INGREDIENCIE

  • 800g mletého mäsa 1/2bravčové,1/2 hovädzie
  • 1 a 1/2žemle nakrájanej na kocky a zaliatej mliekom
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčky cesnaku
  • 1 PL horčice
  • citrónovú šťavu
  • 1 kl čierneho korenia, majoránky, červenej papriky
  • 2 vajcia
  • podľa chuti soľ a čili

POSTUP

Žemle zalejeme mliekom len toľko aby boli namočené. Keď zmäknú, rozmixujeme ich aj s mliekom a pridáme k mäsu, spolu s koreninami, vajíčkami, horčicou, citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom a na drobno pokrájanou cibuľou (kto chce, môže nastrúhať alebo pomlieť). Všetko poriadne premiešame a odložíme do chladničky, na hodinku-dve, kľudne aj na noc. Po odležaní tvarujeme karbonátky, obalíme v strúhanke a vyprážame v masti alebo oleji. Ak sa nám zdá masa riedka, môžeme pridať strúhanku.

Video, ako na to