
Tento koláč asi pozná každý. Určite ho môžeme zaradiť do kategórie retro. Je jednoduchý, rýchly a môžeme ho pripraviť z toho, čo máme doma. My sme došli z dovolenky a tí, ktorí nás už trochu poznáte, viete, že u nás je to jak v domove dôchodcov, alebo ako v časoch dávno minulých, každý deň musí byť káva s koláčikom. A tento sa dá vykúzliť raz-dva. Tentokrát, keďže vonku “úpeky”, som zvolila trošku kyselkavú variantu, do cesta som pridala zvyšok citrónovej pasty, čo som našla v šuplíku a citrónovú kôru a navrch dala citrónovú polevu. Ten citrón mal už tiež lepšie časy za sebou🥰. Okrem toho som do cesta nastrúhala jablko, tým je cesto šťavnatejšie aj na druhý deň (ak zostane😎). Robila som na extra veľký plech, preto som použila väčšiu šálku 400ml , kľudne môžete robiť s 250-300ml šálkou, vtedy vynechajte sódu bikarbónu a stačia 3 vajíčka.
INGREDIENCIE
Cesto:
- 4 vajíčka
- 1a1/3 šálky cukru
- 1 šálku oleja
- 1 šálku mlieka
- 2 šálky múky ja hladkú od @babiccina_volba
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 šálku nemletého maku
- voliteľne citrónová šťava, citr.pasta, kôra
- 1 postrúhané jablko
Poleva:
- 250g preosiateho mletého cukru
- 1 PL vriacej vody
- 2 PL citrónovej šťavy (sledujte si hustotu, nemala by byť ani hustá ani riedka😇, prípadne pridajte šťavy alebo cukru)
POSTUP
Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko a ostatné suroviny. Dobre premiešame a vylejeme na plech a dáme upiecť do vyhriatej trúby. Pečieme podľa trúby, na 160°C s ventilátorom, cca 20 minút. Na polevu vymiešame cukor s vodou a pomaly prilievame citrónovú šťavu. Ja som zrejme málo miešala, zostalo mi pár cukrových hrudiek, tak som koláčik ešte posypala citrónovým cukrom. Klasika je s čokoládovou polevou a kto má rád kokos, alebo chce zmenu, môže použiť miesto maku kokos a vrch len posypať kokosom. Kto nepozná a má rád mak, musí skúsiť👌