
Už dva týždne tu máme také októbrové, alebo aprílové počasie, tak som mala totálne chuť na polievku, ale keďže sa má zase otepliť na 30 stupňov chcelo to nejakú, čo dokáže zahriať a osviežiť zároveň. No čo sa hodí lepšie, ako kyslá fazuľa? Dá sa jesť aj na studeno, takže sa prispôsobíte počasiu 😂 Túto varievala naša babka, môžete pridať aj zemiaky a klobásku, ale my sme ju varievali bez. Ja si niekedy pridám, inokedy mám zase chuť na túto ľahkú, jednoduchú verziu.
INGREDIENCIE
- 250g farebnej fazule
- 2 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 2-3 strúčky cesnaku
- štipka sódy bikarbóny
- 200g kyslej smotany
- 2 PL hladkej múky
- soľ
- ocot
POSTUP
Večer pred varením si fazuľu umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme ju do druhého dňa postáť. Na druhý deň vodu zlejeme, prepláchneme a zalejeme čistou vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie, prelisovaný cesnak, štipku sódy bikarbóny a dáme prikryté variť. Solíme až keď je fazuľa mäkká. Smotanu rozmiešame s múkou a pomaličky za stáleho miešania prilejeme žufanku polievky. Túto zmes za stáleho miešania nalejeme do polievky. Keď sa začne variť, vypneme. Podľa chuti dochutíme octom a môžeme podávať 🫶