
My si na cestu vždy kupujeme v Aldi takéto pletenky, ešte teplé, potom si robíme obložené, do auta. Naposledy sa nás tu pár z Vás pýtalo, či nemáme recept. Takže som vyskúšala tento, a až na malé, no moje “nezručnosti”- chybičky v designe- sa vydarili super. S cestom sa aj super pracovalo, zdalo sa mi trošku obsušené, ale práve to bolo žiadúce pri luhovaní. Z cesta som robila rožky, žemle, verím, že aj praclíky by boli super. Tak ideme na to👌
Potrebujeme:
- 150ml mlieka vlažného
- 30g droždia
- lyžička cukru
Urobíme kvások, necháme nakysnúť. Medzitým si prichystáme
- 600g múky ja Babičkina voľba hladká na kysnuté cesto
- lyžičku soli
- lyžičku pekárenského sladu alebo medu
- 30g masla mäkkého
- 200ml vlažnej vody
POSTUP
Pridáme kvások a vymiesime cesto, necháme 45 minút kysnúť.. rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme buchtičky. Zakryjeme a necháme prikryté 10 minút podkysnúť. Potom tvoríme rožky, pletenky, buchtičky. Ja som sa snažila tentokrát o pletenku z jedného kusa – no „nešika“, treba ušúľať dlhý šúľok asi 45cm, z neho potom urobiť číslo 9, prevliecť spodnú časť cez „deviatku“, slučku pretočiť a tu spodnú časť prestrčiť hore 🫣no, uvidíte na videu. Opäť necháme prikryté 10 minút podkysnúť.
Medzitým si vyhrejeme trúbu na 230°C, horný dolný ohrev a dáme variť
- 2litre vody a
- 1 lyžicu soli, keď vrie, dáme preč z plotne a opatrne pridáme 3 lyžice sódy bikarbóny- POZOR pení, nebezpečenstvo!!, opatrne, aby Vás „nepoleptalo“ alebo nefrklo do oka.
Vrátime na plotňu a naše pletenky omočíme najskôr hornou stranou, potom spodnou na 20 sekúnd do tohoto roztoku.
Vyberieme na plech s pečiacim papierom. Rožky a žemle narežeme a posypeme hrubou soľou, pletenky posypeme strúhaným syrom. Pečieme asi 15 minút, podľa trúby.
Skúste, chutia lepšie, ako z obchodu 😋