
Éra osemdesiatych rokov, to bola aj móda mäsových rolád. Robili sa na všelijako, bôčiková, kuracia… Každý mal svoj osvedčený recept a ten sa potom prenášal z rodiny do rodiny. Kus mäsa sa naplnil a zatočil, alebo sa vykostilo kura a naplnilo to. Ja ich mám rada doteraz, ale hlavne na studeno, s chlebom s horčicou a zaváraná uhorka s feferónkou k tomu. Neskôr prišla do módy kuracia bábovka, alebo srnčí chrbát. Tam ale šli kuracie prsia, takže to sa u nás veľmi neujalo.
Ja som dnes pripravila takúto retro rolku. Ono to je o chuti, ak niečo z prísad nemáte radi, obmeňte. Ja som do časti pridala červenú papriku, petržlenovú vňatku a varené vajíčka, čo samozrejme na reze vytvára zaujímavú mozaiku. Tiež som pridala pečienku, ja ju totiž milujem, ale vôbec tam byť nemusí. Tak ideme na to.
INGREDIENCIE
Potrebujeme: (na 3 formy)
- 800g kuracích stehien nakrájaných na menšie kúsky
- 1000g mletého morčacieho mäsa
- 500g kuracej pečienky nakrájanej na menšie kúsky
Mäso zo stehien som zmiešala s
- 1 kl maizeny a
- 2 PL sójovej omáčky a nechala marinovať.
Pečienku som opiekla na
- 1 na drobno nakrájanej cibuľke, okorenila som
- čiernym korením, novým korením a muškátovým orieškom. Na záver som osolila.
K mletému mäsu som pridala
- 2 PL majonézy, po lyžičke
- majoránky, čierneho korenia, kmínu, červenej papriky, soli
- 2 strúčky prelisovaného cesnaku
- 2-3 vajíčka
- 150 ml šľahačkovej smotany a poriadne všetko premiešala.
Pridala som
- 100g strúhaného syru podľa chuti, ja som mala parenicu a
- 1/2 staršieho praclíku nakrájaného na drobno, môžete dať 2-3 PL strúhanky.
POSTUP
Vychladnutú pečienku s cibuľkou som primiešala na záver. Nechala som to v chladničke asi 3 hodinky, nemusí byť. 1/3 som dala variť 45minút v sačku na tlačenku, chcela som vyskúšať aj tak. Formu na biskupský chlebíček som vyložila plátkami slaniny, ktoré musia 1/3 prečnievať cez formu. Dávala som raz z jednej, raz z druhej strany. Teraz už len naplniť mäsovou zmesou a prekryť opäť striedavo slaninkou. Piekla som na 200 s alobalom asi 40 minút, odokryté 10minút.
