
Biela sobota sa u nás vždy spájala s kostolom. Vlastne to začalo už na zelený štvrtok a končilo v pondelok. Ale sobota bola trochu výnimočná. Starký bol dobrovoľný hasič, a chodil vždy v noci z piatka na sobotu “strážiť Ježiška”, u nás hasiči dodnes “držia stráž pri hrobe”. A my deti sme vtedy smeli ísť v noci “bozkávať Ježiška”, buď v noci, to pre nás bolo dobrodružstvo, alebo potom v sobotu doobeda. Od rána sa u nás šírila vôňa kapustnice, údeného a baránka. To bol a zostáva dodnes náš bielo sobotný obed. Starký rozprával, že oni “za mladi si baránka do vačkov strčili, keď šli večer do kostola a po skríšení sa naň vrhli” U nich bolo dovolené jesť mäso až po vzkriesení. Ten baránka miluje dodnes (a my tiež), u nás sa robí na plech, do srnčích chrbtov a najnovšie starká aj varí.
INGREDIENCIE
Na dva srnčie chrbty:
- 4 žemle z predchádzajúceho dňa
- 4 vajcia ( tu platí pravidlo, koľko žemlí, toľko vajec)
- 1 šálka horúceho mlieka
- uvarené mäso z kapustnice (1 klobása, 300g údenej krkovičky, 300g údeného kolena)
- soľ, korenie, majoránka, petržlenová vňatka
- trošku prášku do pečiva
- 3-4 varené vajíčka
POSTUP
Žemle a mäso nakrájame na kocky, klobásu a varené vajcia na kolieska. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Nakrájané žemle dáme do veľkej misy a zalejeme ich horúcim mliekom. Pridáme nakrájané mäso, soľ, korenie, majorán, petržlenovú vňatku a žĺtka a premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh, prášok do pečiva a na tvrdo uvarené vajíčka, opatrne premiešame a dáme do vymastených a múkou vysypaných foriem. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C horný/dolný ohrev asi hodinu. Dobrú chuť 😋