Skip to main content
Mäso a hydinaVelká Noc

Baránok

By 24. mája 2025No Comments

Biela sobota sa u nás vždy spájala s kostolom. Vlastne to začalo už na zelený štvrtok a končilo v pondelok. Ale sobota bola trochu výnimočná. Starký bol dobrovoľný hasič, a chodil vždy v noci z piatka na sobotu “strážiť Ježiška”, u nás hasiči dodnes “držia stráž pri hrobe”. A my deti sme vtedy smeli ísť v noci “bozkávať Ježiška”, buď v noci, to pre nás bolo dobrodružstvo, alebo potom v sobotu doobeda. Od rána sa u nás šírila vôňa kapustnice, údeného a baránka. To bol a zostáva dodnes náš bielo sobotný obed. Starký rozprával, že oni “za mladi si baránka do vačkov strčili, keď šli večer do kostola a po skríšení sa naň vrhli” U nich bolo dovolené jesť mäso až po vzkriesení. Ten baránka miluje dodnes (a my tiež), u nás sa robí na plech, do srnčích chrbtov a najnovšie starká aj varí.

INGREDIENCIE

Na dva srnčie chrbty:

  • 4 žemle z predchádzajúceho dňa
  • 4 vajcia ( tu platí pravidlo, koľko žemlí, toľko vajec)
  • 1 šálka horúceho mlieka
  • uvarené mäso z kapustnice (1 klobása, 300g údenej krkovičky, 300g údeného kolena)
  • soľ, korenie, majoránka, petržlenová vňatka
  • trošku prášku do pečiva
  • 3-4 varené vajíčka

POSTUP

Žemle a mäso nakrájame na kocky, klobásu a varené vajcia na kolieska. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Nakrájané žemle dáme do veľkej misy a zalejeme ich horúcim mliekom. Pridáme nakrájané mäso, soľ, korenie, majorán, petržlenovú vňatku a žĺtka a premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh, prášok do pečiva a na tvrdo uvarené vajíčka, opatrne premiešame a dáme do vymastených a múkou vysypaných foriem. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C horný/dolný ohrev asi hodinu. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to