
Ljubica moja bývala kolegyňa z Chorvátska sa ma pýtala, kedy a čo budeme spolu variť. A ja som chcela jablkovú štrúdľu. Ona hneď navrhla Burek. Ja som bola za, na to som sa tešila ešte viacej 🤩 Na obed prišla celá rodina, takže sme robili rovno z dvojitej dávky. Karo má rada len s mäsom, Monika so zemiakmi a zaťko len so syrom, takže sa robilo na viac spôsobov, ale Vám napíšem jednoduchú dávku s mäsom. Vyjdú Vám 3 kusy. A chutia skvelo 😋
INGREDIENCIE
-
Cesto:
- 1kg hladkej múky
- 2PL oleja
- 2kl soľ
- 600ml vlažnej vody
Náplň:
- 500g krkovičky
- 3-4 cibule
- soľ, korenie, vegeta
Syrová náplň:
- 500g hrudkového tvarohu
- 1 vajce
- soľ
Poleva:
- 500ml vody
- 50g masla
Extra:
- olej na polievanie cesta
- múka na podsypávanie
POSTUP
Zemiaky postrúhame, vymiešame s múkou, trošku posolíme a spracujeme do valca, ktorý nakrájame na 12-13 častí, podľa toho, aké veľké tie naše drapáky chceme mať..
Do misy nasypeme múku a soľ, pridáme olej a vodu. Vymiesime cesto. Ak sa nám lepí na ruky, tak dosypeme ešte trošku múky. Cesto rozdelíme na 3 časti a premiesime. Dosku posypeme múkou, položíme cesto, naolejujeme ho a zakryjeme potravinárskou fóliou. Necháme asi 30 minút postáť. Medzitým si nakrájame mäso a cibuľu na malé kocôčky. Ak chcete môžete pridať aj 3-4 zemiaky na malé kocôčky. Osolíme, okoreníme, a pridáme vegetu. Všetko dôkladne premiešame, najlepšie rukou. Na stôl dáme obrus, pomúčime ho a rozvaľkáme na ňom trochu cesto. Pomúčime ho a naolejujeme. Necháme aspoň 10 minút postáť. A začneme naťahovať cesto. Cesto by malo byť krásne priesvitné, ak sa Vám nedá ťahať, slabo ste naolejovali, alebo musí ešte chvíľu postáť. Na obidva dlhé okraje rozložíme náplň, prehodíme kraje a pomocou obrusu ich zrolujeme. Naolejujeme si plech, cesto zrolujeme do slimáka a položíme na plech. Naolejujeme ho a pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C horný/dolný ohrev asi 30 minút (podľa rúry, treba si to odsledovať). Medzitým si zohrejeme vodu s maslom na polevu. Keď máme cesto už zlatisté, vyberieme, polejeme polevou a dáme ešte na 10 minút zapiecť. Dobrú chuť 😋
