
Poznáte dolky z kysnutého cesta? Ja si ich pamätám z detstva… Starká stála pri šporáku a nestíhala robiť, my piati okolo stola sme stále číhali, kedy vyhodí ďalšiu várku na tanier, friško sa natreli jahodovým lekvárom a už, “kto z koho”… ani na posypanie práškovým cukrom sme nečakali…ešte teraz vidím tú smaltovanú modrú dolkáreň a starkú v zástere v kúte pri “šporhelte”- ako sme to volali.
A poviem Vám👌, paráda- ja tu stále točím dokola, že “návrat do minulosti”, dáte si prvý hryz a ste niekde úplne inde😇
INGREDIENCIE:
- 1l mlieka
- 1kl cukru
- 30g droždia
- 650g hladkej múky
- 3 vajcia
- 4PL práškového cukru
- kôra z jedného citrónu
- štipku soli
POSTUP:
Vajcia rozdelíme na žĺtka a bielka. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Mlieko zohrejem, ale len aby bolo vlažné, pridáme 1 kl cukru a rozpustíme v ňom droždie, primiešame múku, aby sme mali riedku kašičku”, žĺtka, práškový cukor, citrónovú kôru, trošku soli a po vymiešaní pridáme tuhý sneh z bielkov. Necháme nakysnúť, cca 30minút a pražíme v panvici, ktorú si potierame rozpusteným maslom, nie na silnom ohni z oboch strán malé dolky. Cesto nám pri pečení ďalej kysne,. Potrieme džemom podľa chuti, spojíme po dve a posypeme práškovým cukrom👌