Skip to main content

Tak toto je TOP👌👌👌 Neviem, či to poznáte, ja som to nikdy nerobila, zrejme ani nejedla, aj keď mi to straaaašne niečo pripomínalo. Už dávno som sa na ne chystala, reku, keď si urobím tú moju “koprofku”, urobím to k nej. Možno ich poznáte pod iným názvom, alebo niečo, čo sa na ne podobá… Lokše, sú ten istý štýl. A keď som minule telefonovala s kamoškou, spomínala, že došli decká, netere a synovec, a robili si zemiakové osúchy. Keď som sa spýtala, čo to je, povedala tiež niečo na tento štýl.

INGREDIENCIE

  • 500g zemiakov, uvarených v šupke, najlepšie deň pred prípravou
  • 130g hladkej múky (množstvo prispôsobíme zemiakom- koľko zoberú)
  • trochu soli
  • masť
  • 3 strúčky cesnaku

POSTUP

Zemiaky postrúhame, vymiešame s múkou, trošku posolíme a spracujeme do valca, ktorý nakrájame na 12-13 častí, podľa toho, aké veľké tie naše drapáky chceme mať.. Každý kúsok vyvaľkáme na placku, potrieme rozpustenou masťou, zmiešanou so soľou a pretlačeným cesnakom a stočíme do roládky. Tú potom zasa stočíme do slimáka a poukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Slimáky trochu postláčame/ “splaštíme” a potrieme masťou (bez cesnaku). Pečieme vo vyhriatej trúbe, na 200 stupňoch z oboch strán do ružova, u mňa tak po 15 minút. Len ťažko sa dá vydržať, celý dom vonia, je to fakt mňamka. Môžete ich urobiť aj na sladko, napríklad s makom a slivkovým lekvárom. Najlepšie sú hneď horúce, na druhý deň som ich prihrievala na panvici opekaním, tiež boli super. Určite skúste, naše staré mamy vedeli, čo je dobré❤️

Video, ako na to