
Dneska si dáme také niečo nedeľné, mäsko 🥰 Čo sa teda u nás vyskytne veľmk zriedka 😂 a ani nevieme prečo. U starkej sa mäso robí častejšie a aj máme mäso rady, ale tá príprava nás moc nebaví 😂 Budeme úprimné 🤪Radšej by som 10 koláčov upiekla 🫣 Ako to máte Vy? Krásnu nedeľu 🤗
INGREDIENCIE
- kura ( u nás sa jedia len stehná, tak 4 stehná)
- 100g slaniny, alebo šunky
- 1 mrkva
- kúsok zeleru
- 1 petržlen ( ja tu málokedy zoženiem, tak u mňa malý kúsok póru)
- 1 cibuľa
- oleja
- 60g masla
- 30g hladkej múky
- 100ml bieleho vína (môžte dať len vodu a neskôr citrónovú šťavu)
- 4 guľôčky nového korenia
- 4 guľôčky čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- šampiňóny
- 200g kyslej smotany
- soľ, korenie, červená paprika (údená)
- vodu, alebo vývar
POSTUP
Kura umyjeme a osušíme. Slaninu nakrájame na pásiky. Cibuľu a zeleninu na menšie kocky. Stehná prešpikujeme polkou slaniny, osolíme, okoreníme a poprášime paprikou. V hlbšej panvici, alebo hrnci rozohrejeme olej a stehná na ňom z oboch strán opečieme do zlata. Vyberieme a pridáme do výpekupolku masla, cibuľu, zeleninu, nové, čierne korenie a bobkový list. Všetko spolu krátko opražíme a zalejeme vínom a vývarom. Vložíme opečené kura a pod pokrievkou udusíme do mäkka. Na stehná som potrebovala takých 25 minút. Kým sa nám mäso dusí, očistíme a nakrájame šampiňóny. Slaninu opečieme na panvici, pridáme šampiňóny a udusíme. Z druhej polky masla a múky urobíme svetlú zápražku. Mäso vyberieme zo šťavy a zahustíme ju zápražkou. Dobre rozmiešame a ak je hustá, zriedime vývarom, alebo horúcou vodou. Za občasného miešania poriadne prevaríme, aspoň 15 minút. Precedíme cez sitko, ak chcete môžte vybrať korenie a bobkový list a omáčku rozmixovať tyčovým mixérom. Pridáme smotanu, udusené šampiňóny so slaninkou, premiešame a dochutíme. Ak ste nedali víno, tak teraz eventuálne dochutiť citrónom. Už nevaríme, aby sa smotana nesekla. Dobrú chuť 😋