
Ahojte, dnes som zasa podcenila tú prípravu. Tieto knedle som spoznala, keď som robila v Klosterneuburgu v Rakúsku aupairku. Tá pani, čo som jej pomáhala s deťmi veľa nevarila a ja som tam bola nonstop hladná. Furt boli rybie prsty, tofu, alebo tieto tvarohové knedlíky, dostala som 3 kúsky v priemere 3cm a mala som byť najedená🤣. Ja, čo som bola z domu zvyknutá na slané raňajky, náš vynikajúci chleba a dvojchodové obedy.
Ale tieto knedle som obkukala a keď sa minule jedna z Vás pýtala, či by nebol recept s marhuľami, napadol ma tento.
INGREDIENCIE
- 12 menších marhúľ
- 50g marcipánu (alebo 12 kociek cukru)
- 250g tvarohu
- 40g roztopeného masla
- 100g hrubej múky
- 120g jemnej krupice
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce a 1žĺtko
- 2 PL cukru
- trošku soli
- 100g lieskových orechov
- 100g strúhanky
- 50g masla
- 2 PL cukru
- 300g marhúľ
- 200ml vody
- 2 PL cukru
- 1 kl zlatého klasu
- citrónovú šťavu, škoricu
POSTUP
Tvaroh vymiešame s ostatnými surovinami a necháme hodinu postáť v chladničke.
Z marhúľ pomocou varešky vytlačíme kôstku a vložíme kúsok marcipánu, teraz som potrebovala minúť🤣,ináč kocku cukru. Na omáčku si nakrájame marhule, pridáme 100ml vody, cukor, škoricu a citrónovú šťavu a dusíme do mäkka. Rozmixujeme a do vriaceho pridáme v 100ml vody rozmiešanú kopcovitú lyžičku zlatého klasu. Povaríme a dochutíme.
Na posýpku si pri stálom sledovaní (aby nám nezhoreli orechy) opražíme maslo, lieskovce so strúhankou a cukrom- ja som mala hnedý)
Medzitým si môžeme dať variť vodu s trochou soli do väčšieho hrnca.
Cesto si rozdelíme na 12 častí. V dlani si z každého kúska urobíme “placku”, do ktorej obalíme marhuľu a vytvarujeme guľu. Vkladáme do vriacej vody a necháme cca 15-20minút povariť, mne po 12 vyplávali a varila dom ešte 5 minút. Poobaľujeme v orechovej zmesi a podávame s omáčkou. Môžeme posypať práškovým cukrom.