
INGREDIENCIE:
- 1,5kg bravčového pliecka s kožou
Marináda:
- 2 bobkové listy
- 5-6 guľôčok korenia štyroch farieb
- 3-4 guľôčok nového korenia
- 1 PL rasce
- 1 kl sušeného cesnaku
- 1 PL morskej soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL oleja
- 1 PL medu
- soľ, korenie
Omáčka:
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru
- 1 pór
- 5 strúčkov cesnaku
- 1 PL pretlaku
- 1 fľaša čierneho piva
- 1 l vývaru
- olej, soľ, korenie
Mäso umyjeme, osušíme a kožu narežeme. Kožu osolíme a okoreníme, zapracujeme aj do zárezov. Bobkové listy, guľôčky korenia, rascu, sušený cesnak a morskú soľ dáme do mažiara a celé to podrvíme, pridáme roztlačený cesnak, olej a med a premiešame. Touto zmesou natrieme mäso, okrem kože a poriadne ju vmasírujeme do mäsa. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na tri hodiny do chladničky, najlepšie cez noc. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. V hrnci, ktorý je vhodný do rúry, zohrejeme olej a mäso prudko opečieme zo všetkých strán, okrem kože. Vyberieme a opečieme cibuľu, pór a cesnak. Pridáme zvyšnú zeleninu, osolíme, okoreníme a chvíľu poopekáme. Pridáme pretlak, premiešame a zalejeme pivom a vývarom. Necháme zovrieť, ak treba ešte posolíme a vložíme mäso, kožou dole. Zakryjeme a vložíme do vyhriatej rúry horný/dolný ohrev na 170°C. Necháme 2 hodiny piecť. Po dvoch hodinách mäso otočíme kožou hore a necháme ďalšie 2 hodiny piecť.
Vytiahneme, mäso dáme na mriežku a tú položíme na plech. Zapneme Gril funkciu na rúre. Zmiešame 1/2kl soli a 3 PL vody a natrieme kožu. Dáme na pár minút zapiecť. Ja mám takú rúru, že neviem, ako sa zapína svetlo, len keď otvorím dvere sa zažne a mala som kožu na jednej strane prihorenú, čiže sledovať to 😂 Zeleninu zlejeme, prepasírujeme a do šťavy pridáme toľko, aby sme mali takú konzistenciu, akú máme radi. Ja som použila len asi polovicu zeleniny na zahustenie. Ochutíme a môžeme podávať. Dobrú chuť 😋