Skip to main content

Poznáte ich? U mňa sú opäť spojené so strednou školou. Chodili sme na ne na Obchodnú, predávali ich zboku v takom okienku, milovali sme ich, voňali doďaleka. A dokonca sa mi s nimi spája zasa jeden “príbeh”. Raz sme na ne šli doobeda cez voľnú hodinu, “električkou tam, kúpiť, po ceste nazad zjesť, stíhame”. A kto by si lístok kupoval, veď to je len pár zastávok, samozrejme nás “lapli”, my pubišky bez občianskych, ešte aj na políciu nás pani kontrolórka hnala a nazad do školy nás priviezla “policajná eskorta”, aby sme ďalšiu hodinu stíhali🤣 Zlaté študentské časy😇😜

INGREDIENCIE

  • 500g hladkej múky
  • 250ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • trošku soli
  • 3 PL cukru
  • 1 PL masti, prípadne 2 oleja
  • 1 PL rumu
  • 1 väčší zemiak, prípadne 2 menšie, uvarené v šupke, nastrúhané
  • citrónová kôra
  • 1 droždie
  • 50ml mlieka
  • 1 kl cukru
  • trochu múky na kvások

POSTUP

Vypracujeme kvások, kým vykysne pripravíme si múku, a ostatné suroviny. Mali by mať rovnakú teplotu. Potom vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Vyvaľkáme asi na 7-8mm, nakrájame na štvorce, plníme podľa chuti a tvoríme pirôžky. Ja som si na plnku zmiešala mletý mak so slivkovým lekvárom, s práškovým cukrom a trochou rumu. Aby to malo takú pevnejšiu konzistenciu a chutilo😋Vysmážame v horúcom oleji, na strednej teplote a otáčame, aby boli pekné zo všetkých strán. Môžeme posypať práškovým cukrom, alebo vychutnávame len tak bez.

Video, ako na to