
Dostala som takú chuť na túto prekladanú kapustu, že som si ju musela urobiť. Našťastie máme mäsiara pár domov ďalej a všetko ostatné som mala doma. Len mäsiar už nemal pliecko, tak som zobrala stehno, ale pliecko je lepšie. Ak chcete môžete dať menej ryže a potom ešte prílohu varené zemiaky, ja dávam 150g ryže a stačí to úplne ako hlavné jedlo na 4-5 porcií. Tak Vám prajem pekný deň 🤗
INGREDIENCIE:
- 400g bravčového pliecka
- 200g klobásy
- 100g údenej slaniny
- 1 cibuľa
- 2 PL masti
- 150g ryže
- 500g kyslej kapusty
- 100g kyslej smotany
- 300ml mlieka
- za hrsť strúhanky
- červená paprika sladká
- červená paprika štipľavá
- 200-300ml vývar/voda
- soľ, korenie, rasca
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na pásiky, cibuľu nadrobno. V hrnci rozpustíme 1 PL masti a cibuľu na nej opečieme slaninu, pridáme k nej kyslú kapustu (ak nemáte radi moc kyslé, prepláchnite ju, ja nerobím, mám rada kyslé) a chvíľu podusíme. V druhom hrnci rozohrejeme druhú PL masti, osmažíme na nej cibuľu, pridáme mäso a prudko opečieme. Poprášime sladkou a štipľavou paprikou, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pod pokrievkou, za občasného premiešania dusíme do skoro mäkka. Takú pol hoďku, podľa toho aké je mäso. Ryžu uvaríme do polomäkka. Jánsku misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno dáme polovicu kapusty so slaninou, na to mäso so šťavou, polomäkkú ryžu, na kolieska nakrájanú klobásu a všetko ukončíme druhou polovicou kapusty so slaninkou. Kyslú smotanu vymiešame s mliekom a celé to ňou zalejeme. Zakryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C asi 20 minút. Potom odokryjeme a necháme pri rovnakej teplote ešte asi 20 minút zapiecť. Dobrú chuť 😋