Skip to main content
Mäso a hydinaZ pekáča

Prekladaná kapusta

By 22. mája 202523 mája, 2025No Comments

Dostala som takú chuť na túto prekladanú kapustu, že som si ju musela urobiť. Našťastie máme mäsiara pár domov ďalej a všetko ostatné som mala doma. Len mäsiar už nemal pliecko, tak som zobrala stehno, ale pliecko je lepšie. Ak chcete môžete dať menej ryže a potom ešte prílohu varené zemiaky, ja dávam 150g ryže a stačí to úplne ako hlavné jedlo na 4-5 porcií. Tak Vám prajem pekný deň 🤗

INGREDIENCIE:

  • 400g bravčového pliecka
  • 200g klobásy
  • 100g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masti
  • 150g ryže
  • 500g kyslej kapusty
  • 100g kyslej smotany
  • 300ml mlieka
  • za hrsť strúhanky
  • červená paprika sladká
  • červená paprika štipľavá
  • 200-300ml vývar/voda
  • soľ, korenie, rasca

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na pásiky, cibuľu nadrobno. V hrnci rozpustíme 1 PL masti a cibuľu na nej opečieme slaninu, pridáme k nej kyslú kapustu (ak nemáte radi moc kyslé, prepláchnite ju, ja nerobím, mám rada kyslé) a chvíľu podusíme. V druhom hrnci rozohrejeme druhú PL masti, osmažíme na nej cibuľu, pridáme mäso a prudko opečieme. Poprášime sladkou a štipľavou paprikou, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pod pokrievkou, za občasného premiešania dusíme do skoro mäkka. Takú pol hoďku, podľa toho aké je mäso. Ryžu uvaríme do polomäkka. Jánsku misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno dáme polovicu kapusty so slaninou, na to mäso so šťavou, polomäkkú ryžu, na kolieska nakrájanú klobásu a všetko ukončíme druhou polovicou kapusty so slaninkou. Kyslú smotanu vymiešame s mliekom a celé to ňou zalejeme. Zakryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C  asi 20 minút. Potom odokryjeme a necháme pri rovnakej teplote ešte asi 20 minút zapiecť. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to