Skip to main content
Múčne jedlá

Švábovníky

By 22. mája 202528 mája, 2025No Comments

Včera sme sa Vás pýtali, čo ste varili a jedna pani nám napísala švabky s tvarohom. Vôbec som nevedela, čo to je a tak nám pani vysvetlila, že na Orave sa zemiakom hovorí švabky. A mne až teraz trklo, prečo sa tieto švábovníky volajú švábovníky 😂 No čo už, učíme sa každý deň. Neverila som, že dnes tento recept dostanete, lebo môj deň je proste Deň Blbec. Začala to tým, že nemám mlieko. Ok mala som šľahačkovú smotanu, tak reku rozriedim s vodou a dobré bude. Nevykysli mi kvasnice, tak reku boli staré, skúsim ešte raz s novými. Zase nevykysli, tak to asi ležalo na tej smotane, ale skúsila som zarobiť cesto aj tak. Našťastie vykyslo. Zabudla som deň vopred uvariť zemiaky, tak som narýchlo chladila 🤦‍♀️ No vravím, deň Blbec, ale na koniec všetko dobre dopadlo a mňamka je na stole 🥰 Pekný deň 🤗

INGREDIENCIE:

Cesto 8ks:

  • 135 ml mlieka
  • 10g kvasníc
  • 1/2 kl cukru
  • 250g hladkej múky
  • 1/2 kl soli
  • 110g roztopenej masti

Plnka:

  • 3 stredné zemiaky
  • 200g bryndze
  • 100g údenej slaniny
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ, korenie

POSTUP:

Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke a necháme do ďalšieho dňa vychladnúť. Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások a necháme 10-15 minút podkysnúť. Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, masť a poriadne vymiesime cesto. Necháme asi 45 minút kysnúť. Medzitým si nakrájame slaninku na malé kúsky, cibuľu tiež na drobno. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Slaninku opražíme na panvici, pridáme slaninku, osmahneme a necháme trochu vychladnúť. K zemiakom pridáme bryndzu, slaninku s cibuľou, osolíme, okoreníme a poriadne, najlepšie rukou premiešame, aby sa nám to pekne spojilo. Keď nám cesto vykyslo, rozdelíme ho na 8 kusov, urobíme buchtičky a necháme zakryté utierkou ešte 15 minút podkysnúť. Plnku rozdelíme na 8 častí. Každú buchtičku rozvaľkáme, dáme 1/8 plnky a zabalíme. Otočíme spojom na dol a zase rozvaľkáme. Potrieme masťou a dáme na masťou vymastený plech, alebo na omastenej panvici poopekáme z oboch strán. Mne z panvice chutia viac 🥰 Ak pečiete na plechu tak vo vyhriatej rúre na 200°C s ventilátorom 10 minút z každej strany. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to