
Hneď ako sme došli domov nám teta R. ponúkla za misu zemiakových pagáčov. Ešte boli teplé a my sme sa na ne hneď vrhli. Boli vynikajúce, tak sme si povedali, že ich určite musíme urobiť. Viacerí z Vás si pýtali recept, len sme nemali staré zemiaky a to je na tom recepte najdôležitejšie. Ujík v Zavare spomenul, že má odložené pre Sašku na halušky, ale podelil sa s nami a tak sme ich pre Vás dneska upiekli. Je ich ale na 5 plechov, ale míňajú sa rýchlosťou blesku. Tak nech sa páči recept 🥰
INGREDIENCIE
- 4 šálky hladkej múky
- 1 kocka kvasníc
- 1 kl cukru
- 3 kl soli
- 400 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 šálka oleja
- 2 šálky starých, deň vopred v šupke uvarených, nastrúhaných zemiakov
- 1 vajce na potretie a sezam na posypanie
POSTUP
Z trochy mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Necháme 10 minút podkysnúť. Do misy si nasypeme múku, soľ, vajce, zbytok mlieka, olej, nastrúhané zemiaky a na koniec pridáme kvások. Miesime a ak si zemiaky pýtajú, pridáme ešte múku. Cesto sa nám musí odliepať od stien misky. Zakryjeme a necháme aspoň hodinu kysnúť. Keď je vykysnuté, vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Dáme na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený plech, zakryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Zapneme trúbu na 200°C horný/dolný ohrev. Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sézamom a dáme piecť. Pečieme asi 15-20 minút. Musíte si to odsledovať. My sme mali jeden plech za 16 minút, iný za 20. Proste podľa farby 🫶 Dobrú chuť 😋