Skip to main content
Slané

Zemiakové pagáče od tety R.

By 24. mája 2025No Comments

Hneď ako sme došli domov nám teta R. ponúkla za misu zemiakových pagáčov. Ešte boli teplé a my sme sa na ne hneď vrhli. Boli vynikajúce, tak sme si povedali, že ich určite musíme urobiť. Viacerí z Vás si pýtali recept, len sme nemali staré zemiaky a to je na tom recepte najdôležitejšie. Ujík v Zavare spomenul, že má odložené pre Sašku na halušky, ale podelil sa s nami a tak sme ich pre Vás dneska upiekli. Je ich ale na 5 plechov, ale míňajú sa rýchlosťou blesku. Tak nech sa páči recept 🥰

INGREDIENCIE

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 kl cukru
  • 3 kl soli
  • 400 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 šálka oleja
  • 2 šálky starých, deň vopred v šupke uvarených, nastrúhaných zemiakov
  • 1 vajce na potretie a sezam na posypanie

POSTUP

Z trochy mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Necháme 10 minút podkysnúť. Do misy si nasypeme múku, soľ, vajce, zbytok mlieka, olej, nastrúhané zemiaky a na koniec pridáme kvások. Miesime a ak si zemiaky pýtajú, pridáme ešte múku. Cesto sa nám musí odliepať od stien misky. Zakryjeme a necháme aspoň hodinu kysnúť. Keď je vykysnuté, vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Dáme na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený plech, zakryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Zapneme trúbu na 200°C horný/dolný ohrev. Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sézamom a dáme piecť. Pečieme asi 15-20 minút. Musíte si to odsledovať. My sme mali jeden plech za 16 minút, iný za 20. Proste podľa farby 🫶 Dobrú chuť 😋

Video, ako na to