Skip to main content
KoláčeZemiaky

Zemiakový mrežovník

By 1. júna 2025No Comments

A máme tu nedeľu a ďalší z “receptov za babku”. A keďže je nedeľa, pýta si to samozrejme niečo sladké❤️. Tento koláč robievala naša babka. Dnes som rozmýšľala, prečo sme ju nevolali babička, ale len tak stroho “babka”🤔 Neviem veru, bývali s dedkom vedľa nás a boli tu “odjakživa”. Keď sme sa o nej rozprávali, bola vždy “babka”, keď som bola s ňou bola “babi”❤️. Demikát, lokše, fučka, to boli jej špeciality. A keď sa ozvalo v nedeľu poobede klopkanie na dvere, vedeli sme, že tam stojí babka s tanierom, tajuplne prikrytým utierkou. A pod utierkou nejaký koláčik a dosť často tento mrežovník, naplnený slivkovým, alebo marhuľovým džemom. Jednoduchý koláč, na ktorý sme sa vždy s chuťou vrhli. Určite ho aj Vy poznáte🥰

INGREDIENCIE

  • 350g hladkej múky
  • 250g v šupke uvarených zemiakov (zo včera)
  • 250g práškového cukru
  • 50g masti
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vanilkový cukor
  • 1 kl škorice
  • plnka- slivkový džem, marhuľový džem+ orechy, mak…, na čo máme chuť❤️

POSTUP

Uvarené zemiaky pretlačíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Vypracujeme kompaktné cesto, 1/3 odložíme. Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Potrieme podľa chuti džemom, aj s jablkami alebo tvarohovou plnkou je vynikajúci. Z druhej časti cesta urobíme mriežku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch do ružova, asi 20-25 minút, podľa rúry. Vychladnutý posypeme práškovým cukrom.

Video, ako na to