Skip to main content
Mäso a hydinaVelká NocZo sveta

Drop de Pui (pečeňový nákyp)

By 22. mája 202528 mája, 2025No Comments

Ako asi u každého z Vás aj u nás sa na Velku noc vari a pecie o 106. Toto je jeden rumunský recept na “nákyp” z kuracích pečienok, sŕdc a žalúdkov, raz nám ho doniesla moja rumunská kámoška a moc nám chutil. Tak to by sme neboli my, keby sme ho nevyskúšali urobiť samé.

INGREDIENCIE

  • 500g kuracích pečienok
  • 250g kuracích sŕdc
  • 250g kuracích žalúdkov
  • 2 kuracie stehná
  • 4 menšie cibule
  • 2 viazaničky jarných cibuliek
  • jarný cesnak
  • petržlenová vňaťka
  • kôpor
  • 4 vajcia
  • soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
  • 4 varené vajcia
  • slaninu, alebo maslo

POSTUP

Pečienky, srdcia, žalúdky a stehná poriadne očistíme. Stehná, žalúdky, srdcia dáme variť do osolenej vody, spolu s novým, čiernym korením a bobkovými listami. Varíme kým všetko nebude mäkké. Na masti (maslo, olej) opečieme pečienky okoreníme, necháme zatiahnuť a posolíme. Neopekáme dlho, nejakých 5-7 minút, ešte sa budú piecť. Vyberieme a vo výpeku osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku a jarný cesnak (bielu časť), posolíme a podusíme do mäkka. Nakoniec pridáme zelenú časť a len chvíľku osmahneme, nech ešte zachová farbu, ale trošku zmäkkne. Keď máme žalúdky a všetko mäkké, buď to pomeliete, alebo nakrájate na drobno. Ja som hodila na 4 sekundy do mixéru. Chcela som aj kúsky, aj pomleté. Pridáme cibuľu, na drobno nasekanú petržlenovú vňaťku a kôpor, surové vajcia a všetko poriadne premiešame. Dochutíme. Buď si formu obložte slaninkou, alebo poriadne potrieť na hrubo maslom. Navrstvíte pol hmoty, uložte na tvrdo uvarené vajcia a zakryte druhou polkou hmoty. Na vrch zase slaninku, alebo kúsky masla. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov horný/dolný ohrev 45 minút. Nechajte poriadne vychladnúť a môžte podávať. Dobrú chuť 😋

Video, ako na to