Skip to main content
Chlieb a pečivoZo sveta

Macedónske rohlíky/uzlíky

By 2. júna 2025No Comments

Macedónske pečivo plnené ovčím gréckym syrom, skúšala som ich aj s bryndzou, ale tá vyteká, takže neskúšajte, jedine, že by ste ju možno zmiešali s varenými zemiakmi? Neviem 🤷‍♀️ ale ako mi bryndza vytiekla, vznikol super snack-bryndzové čipsy 🤣 mooooc dobré 😋 Ale naspäť k tomuto pečivu 🥰 je mäkučké ako obláčik, nemusíte ani plniť, ale ten grécky syr tam urobí úplne super chuť, určite skúste. A tu je recept , pekný deň ❤️

INGREDIENCIE:

Na 8 uzlov, alebo 5-6 rohlíkov:

  • 50ml mlieka
  • 10g kvasníc
  • 1/2 kl cukru
  • 250g hladkej múky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 4 PL oleja
  • 3 PL jogurtu 3,5%
  • 1/2 bielka
  • 1 kl soli
  • 100g grécky ovčí syr ( s bryndzou to nefunguje-vytečie)

POSTUP

Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru urobíme kvások, posypeme trochou múky a necháme podkysnúť. Do misy nasypeme múku, zmiešame ju s práškom do pečiva, pridáme olej, jogurt, soľ, bielko, premiešame a nakoniec pridáme kvások. Vymiesime cesto, rozdelíme ho na 5 až 8 častí, vytvarujeme bochníčky a pod utierkou ich necháme 20 minút podkysnúť.  Rozohrejeme trúbu, horný/dolný ohrev na 200°C. Bochníky rozvaľkáme na kruh, alebo taký „trojuholník” dáme naň syr a zvinieme. Vytvarujeme uzol, alebo rožok, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej trúbe asi 20 minút. Najlepšie sú ešte teplé 🤤 Dobrú chuť 😋

Video, ako na to