Skip to main content
KoláčeVianoce

Kokosové ježe

By 28. mája 2025No Comments

Z detstva sa mi pri spomienke na ne vybavia “zapatlané” ruky, kokos a čokoláda v každom rohu kuchyne a veľké kusiská, čo sa nám zrejme nechcelo sa s tým “babrať”, tak sme to krájali na väčšie a keďže sa to ešte napilo, bol z toho kúsok 5x10cm😇 Teraz sme nechali krájať starkú a my dve sme máčali v kakaovej poleve a obaľovali v kokose, tak z toho vyšli naozaj chutné “jednohubky” Neviem, či všetci poznáte tento recept v tomto prevedení, starká ho dostala od jednej pekárky, čo pekávala na svadby, asi pred 50-timi rokmi. Tento koláč je zrejme dosť známy aj v iných štátoch Európy, robí sa v Rumunsku, Maďarsku a môj bývalý kolega Chorvát ho raz tiež robil, ale veru postup, ani recept si už nepamätám.

  • 420g práškového cukru
  • 120g margarínu
  • 3 celé vajcia
  • 4 lyžice medu

Všetko vymiešame na “kraji sporáka”- na miernej teplote, pridáme

  • 250ml mlieka
  • 500g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Všetko dobre premiešame a vylejeme na vymastený, polohrubou múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, horný dolný ohrev asi 20minút. (Tu opäť každý pozná svoju rúru, skúsime špajľou, či je cesto upečené) Necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky, aké nám vyhovujú😇.

Na polevu si na sporáku roztopíme:

  • 1ceru
  • 380g práškového cukru
  • 35g kakaa
  • 12 lyžíc mlieka

Keď sa nám masa spojí, omáčame v nej koláčiky, ktoré- odkvapkané, omáčame v

  • 200g kokosu

My sme si polevu nechali položenú na vypnutom sporáku, aby nám nehustla.

Video, ako na to