Skip to main content
Múčne jedlá

Majolkové šišky

By 18. júna 2025No Comments

Tento týždeň si dáme pár “kysnutých” receptov a ja začnem hneď šiškami. Keďže som robila jahodovú penu, úplne si to tie šišky “pýtalo”. Možno ich niektorí poznáte, našla som ich v jednom zošite od Vás. Nie sú také “bublinkové”, ako tie od starkej, ale sú tiež mňamkové, ja som po tretej prestala rátať😎

INGREDIENCIE

  • 500g hladkej múky
  • 250ml vlažného mlieka
  • 1 droždie
  • 3 žĺtky
  • trochu soli
  • 2 PL cukru
  • 1 kl vanilkového cukru
  • 100g majonézy
  • 2 PL rumu
  • citrónovú kôru

POSTUP

V troche vlažného mlieka s lyžičkou cukru a droždím si necháme naštartovať kvások. Do misy pripravíme múku, zvyšný cukor a mlieko a ostatné suroviny. Spolu s kváskom vypracujeme cesto a necháme hodinu kysnúť. Vyvaľkáme na výšku asi 1,5cm a vykrajujeme kolieska. Prikryjeme a necháme ešte 20-25 minút podkysnúť. Opakom varešky urobíme dierky , ometieme od múky a vyprážame. Do horúceho oleja vkladáme najskôr vrchnú stranu (s dierkou). Pečieme na miernejšom ohni, veľmi rýchlo hnednú. Upečené ukladáme na kuchynskú utierku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Hotové posypeme práškovým cukrom, prípadne podávame s bielkovou penou. Šišky nie sú vôbec mastné, sú mäkučké a veľmi chutné🥰

Video, ako na to