Skip to main content
Polievky

Drožďová polievka

By 9. júna 2025No Comments

Pamätáte si túto polievku? Nikdy som v škole nechápala, ako sa dá polievka tak “zamútiť”🤔, keďže starká nám “vtĺkala” do hlavy, polievky vždy “tiahnúť”- dllllho pomalilinky variť🥰. Keď sme boli minule doma, pýtam sa kámošky- Bey, čo bolo jej obľúbené jedlo zo školskej jedálne a ona na to “Drožďová polievka” Podľa Vašich komentov z minulého príspevku však nepatrila práve k tým najpopulárnejším polievkam. Ale možno to u niekoho z Vás bolo presne ako u mňa, výzorovo je vážne nič- moc a pravda je, že “jeme aj očami”. Každopádne, nám chutí, je plná zeleniny a okrem toho droždie je bohaté na vitamíny.

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľu
  • 2 kocky droždia
  • 1-2mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 kaleráb (podľa chuti aj iná zelenina)
  • 1,5l vody, alebo vývaru
  • soľ, čierne korenie, kmín

Na knedlíky/ halušky:

  • 2vajíčka
  • 3 PL strúhanky
  • 1 PL múky
  • strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • majoránka
  • soľ, korenie

POSTUP

Cibuľu nakrájame nadrobno, zeleninu nastrúhame na tenké pásiky. Cibuľu orestujeme na troche masti (masla, oleja), pridáme droždie a necháme rozpustiť. Chvíľu spolu opekáme, polovicu odložíme bokom, zvyšok zalejeme vývarom. Pridáme zeleninu a varíme 10-12 minút. Medzitým si pripravíme cesto na noky. Do polovychladnutého upraženého droždia pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, strúhanku a múku. Ochutíme soľou, korením a majoránkou, premiešame, podľa potreby ešte zahustíme. Mali by sme mať hustejšie cestíčko. Do vriacej polievky dvomi lyžičkami tvarujeme noky, ktoré necháme ešte 3 minútky povariť.

Video, ako na to