
Pamätáte si túto polievku? Nikdy som v škole nechápala, ako sa dá polievka tak “zamútiť”🤔, keďže starká nám “vtĺkala” do hlavy, polievky vždy “tiahnúť”- dllllho pomalilinky variť🥰. Keď sme boli minule doma, pýtam sa kámošky- Bey, čo bolo jej obľúbené jedlo zo školskej jedálne a ona na to “Drožďová polievka” Podľa Vašich komentov z minulého príspevku však nepatrila práve k tým najpopulárnejším polievkam. Ale možno to u niekoho z Vás bolo presne ako u mňa, výzorovo je vážne nič- moc a pravda je, že “jeme aj očami”. Každopádne, nám chutí, je plná zeleniny a okrem toho droždie je bohaté na vitamíny.
INGREDIENCIE
- 1 cibuľu
- 2 kocky droždia
- 1-2mrkvy
- 1 petržlen
- 1 kaleráb (podľa chuti aj iná zelenina)
- 1,5l vody, alebo vývaru
- soľ, čierne korenie, kmín
Na knedlíky/ halušky:
- 2vajíčka
- 3 PL strúhanky
- 1 PL múky
- strúčik cesnaku
- petržlenová vňať
- majoránka
- soľ, korenie
POSTUP
Cibuľu nakrájame nadrobno, zeleninu nastrúhame na tenké pásiky. Cibuľu orestujeme na troche masti (masla, oleja), pridáme droždie a necháme rozpustiť. Chvíľu spolu opekáme, polovicu odložíme bokom, zvyšok zalejeme vývarom. Pridáme zeleninu a varíme 10-12 minút. Medzitým si pripravíme cesto na noky. Do polovychladnutého upraženého droždia pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, strúhanku a múku. Ochutíme soľou, korením a majoránkou, premiešame, podľa potreby ešte zahustíme. Mali by sme mať hustejšie cestíčko. Do vriacej polievky dvomi lyžičkami tvarujeme noky, ktoré necháme ešte 3 minútky povariť.